Акита | Кучета | Породи кучета | За кучета

1
Добави коментар
randex
randex

Акита е най-голямото от японските породи шпицове. Породата достига от 60 до 70 см и от 34 до 54 килограма. Те са силни, с равномерна симетрия, силни кучета с характерни черти. Породата има грамадна, плоска, триъгълна глава с къса, ясно изразена муцуна. Носовете им са тъмни (обикновено черни) и имат триъгълни, тъмно кафяви очи. Акита има розов език, черни устни и зъби близки до ножицовидна захапка. Породата е малко по-дълга отколкото висока, с плосък и дълбок гръден кош и здрави крайници. Те имат добре изразен стоп и бразда в центъра на челото им. Акитите имат пухкава, високо вдигната опашка, която се извива над гърба им. Козината им се отличава с устойчив на климатичните условия външен слой, който е изолиран с мек долен слой. Цветовете са разнообразни, но за участване в конкурси трябва да бъде чисто бяла, кафяво-сива, сусамена или червена. Черните лицеви маски са познати, но не са позволени по изложбите.

Въпреки обикновено късокосмести, те могат да имат дълги и пухкави разновидности, за които се изисква допълнително оформяне. Черните лицеви маси са допустими в Севера и Южна Америка, Великобритания и Канада – само Японският развъднически клуб и може би FCI не допускат черните лицеви маски. Горното появяване е отражение на стандартите на FCI. По стандартите на AKC всички цветове са допустими.

Обикновено Акитите са много схватливи животни, но могат да бъдат малко непредсказуеми при някои обстоятелства ако не са тренирани за доминираща страна. Много са любезни, мили и верни и имат нужда от дружба. В същото време Акитите могат да бъдат агресивни срещу други кучета и нерешителни да приемат непознати, те са отлични кучета пазачи и обикновено добри с децата в семействата. Членовете на семейството трябва да се отнасят към тази порода кучета с уважение и внимание. Когато са раздразнени някои екземпляри, но не всички, са способни на нестабилен отговор, включително ухапване ако не си социализиран. Важно е да запознаваш Акита с колкото се може повече породи и хора от рождението й за да се избегне такъв тип поведение. Акитите се нуждаят от здраво трениране за да се избегне нападение от неподчинение или свободно поведение. С нужното обучение и съответна социализация, Акита ще бъде любезна и вярна като всяка друга порода.

Кучетата Акита отговарят добре на правилното обучение и не дават да се тормозят за нещо, което не искат да правят. Процесът им на обучение трябва да бъде уважаван и на свой ред да бъдат научени на уважение като се заемате много внимателно да ги защитавате от нежелан напредък при третирането и закачки за напред. Акитата е велико куче пазач, но не трябва да бъде държано с прислужниците или като дворно куче пазач. Акитата не трябва никога да се очаква да се държи добре в глутница, защото това не може да бъде научено от тях. Ако искате такова куче, трябва да обмислите избирането на друга порода. Тези много силни, величествени същества имат стъклени сърца и изискват уважението ви, последователност в командите и съчувствието в обучението им.