Колоездене или бягане – предимства и недостатъци

3
212
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Аеробната тренировка е ефективен начин за изгаряне на мазнини. Тя може да бъде забавна и да помогне за оформяне на мечтаната физика.

Освен ако не сте „стронгмен“, то аеробните тренировки, като колоездене или бягане са добри за вас. Ще разгледаме голямото разнообразие от компоненти за да успеем да открием личния „фитнес Зен“.

С тази статия имам за цел да сравня и контрастирам двете любими ми аеробни тренировки, бягането и колоезденето. Като фитнес ентусиаст се старая да намеря време и за двете. Но може би ти имаш време само за едната или пък се двоумиш коя е перфектната тренировка за теб. Е, чети и вземи информирано решение, кое е най-доброто за теб. 

➡ Удоволствие

Има много почитатели на бягането, които просто обичат да тичат, някой дори го правят боси, но тук климата и условията рядко го позволява.

Бягането може да бъде много забавно, но ако търсите скорост и малко опасност, то колоезденето е за вас. Аз имам пистов бегач, с който мога да достигна доста висока скорост, особено като се спускам и това наистина ме кара да се чувствам жив.

Победител: Колоездене 

➡ Управление на времето

Гледайки от метаболитна гледна точка, бързото тичане побеждава колоезденето. Също така е факт, че когато се движите по нанадолнище с колело си почивате, защото може да се спуснете и по инерция. Не така седят нещата, ако тичате. Говорейки конкретно относно аеробните резултати и изгарянето на калории, то при бягането ще е необходимо доста по-малко време за постигането им. Също така при бягането частите на тялото се ангажират повече отколкото при колоезденето, където почти цялото натоварване го поемат мускулите на краката.

Ако планинското колоездене е твоят спорт, то са необходими доста фактори (планина например) и време за практикуването му. Докато за бягането е необходимо просто да отидеш в най-близкия парк или алея.

Победител: Бягане 

➡ Пътуване до работното място

Е от тази гледна точка на управление на времето, колоезденето разбива бягането. Когато целта е да стигнем от една точка до друга, то с велосипед ще го направим много, много по-бързо, отколкото ако тичаме. Също така, ако караме велосипеда с умерено темпо няма нужда да се преобличаме след като стигнем, защото сме „плувнали“ в пот. Единственият плюс в случая на бягането е, че няма да се притесняваме, че може да ни откраднат велосипеда. Но, все пак…

Победител: Колоездене 

➡ Цена

Възможно е да похарчим огромна сума пари и за двата типа аеробни тренировки. Ако решите да участвате в маратони, средно на всеки пет месеца ще трябва да си купувате нови кецове за бягане, които струват приблизително по 150-200 лева, плюс допълнителни суми за облекло и аксесоари.

Средният клас велосипеди вървят между 650 и 1000 лева, но може да се открият и добре поддържани и запазени велосипеди втора употреба до 450 лева. Ако велосипед втора употреба ви харесва и употребата му ви прави щастливи, то няма какво да робувате на предразсъдъци. Аз имам нужда да бъда в движение, моето колело го закупих втора ръка за 250 лева и след като му смених няколко части, които не ми харесваха и добавих някои аксесоари ми коства общо 500 лв. За дрехи за колоездене не давам пари, тъй като не ми допадат тези клинчета и прилепнали блузки.

Като цяло велосипедите са далеч по-скъпи, но все пак зависи и как ще влезнат в употреба. Моят байк го карам вече 9-та година и смятам, че ми се изплатил повече отколкото, ако си бях купувал маратонки за тичане, но…

Победител: Бягане 

➡ Трудност на усвояване

Мисля си за чувството, когато бях дете и ми подариха първия истински велосипед, а не триколка. Можех да карам с часове около блока. Не се притеснявах за костите и ставите си, като падах, а просто се качвах отново и въртях педалите, колкото може по-бързо и вятърът разрошваше косата ми.

И в този ред на мисли си спомням първите ми тренировки по футбол на стадион Септември. Караха ни да правим обиколки, совалки и ред други упражнения за скорост и издръжливост. И се изморявах бързо, и се провалях първите няколко пъти. И мразех да ходя на тренировки и мразех всички, които ме караха да тренирам. Първите няколко седмици едвам ми стигаше въздуха и пуфтях и дишах като Дарт Вейдър, чудейки се защо изобщо трябва да го правя. Но след известно време започнах да ходя с желание и хъс на тренировки, чаках с нетърпение да свърша училище и да обуя бутонките и да тичам, и да играя с другите момчета от отбора.

Изисква се огромно постоянство за да станеш дори любител бегач. Според моят опит, колоезденето е много по-лесно за усвояване от бягането.

Победител: Колоездене 

➡ Болка и контузии

Ако разглеждаме любителското колоездене и тичането за здраве, то вероятността за контузии и поява на болка е по-голяма при бягането. Не казвам, че колоезденето е абсолютно безопасно, но от биомеханична гледна точка при него мускулите, сухожилията и ставите са далеч по-малко натоварени. Разбира се при планинското колоездене или BMX Freestyle вероятността за контузии е много висока и самите травми могат да бъдат ужасяващо сериозни. В заключение, при колоезденето в парка/града можем най-много да се ожулим и да усетим болка в областта на гениталиите, при бягането за здраве има вероятност да изкълчим глезен, да разтеглим сухожилие или пък да ни заболи далакът.

Победител: Колоездене 

➡ Състезания

Състезанията по бягане са преобладаващи по целия свят. Всяка година се провеждат различен тип градски маратони. Всеки приличен град организира всяка година маратони, които са много забавни, привличат  състезатели от други страни, имат и награден фонд, все предпоставки за мотивация и усъвършенстване на уменията.

При колоезденето нещата не седят така, много рядко се организират и провеждат състезания за любители в градски условия. А тези, които се провеждат са най-често част от триатлони, при които има бягане и плуване.

Победител: Бягане 

➡ Климатични условия

Аз тичам повече през зимата отколкото през лятото, просто ми обяснение е, че мразя да карам на мокра настилка и да умирам от студ. Мога да тичам на всякакво време, стига да не вали дъжд, даже на прясно навалял сняг е изключително приятно. За мен колоезденето е главно забавление и след това тренировка, докато при бягането е точно обратното. Така че, когато навън е мокро и/или студено предпочитам да съм здраво стъпил на земята, отколкото да съм на две гуми, да ми е студено и да съм целия мокър и в мръсотия (нямам калници).

Победител: Бягане 

➡ Обобщение

Истината е, че няма победител. Всичко се свежда до анализирането кой тип тренировка е най-удовлетворяваща за теб и те прави щастлив. Бягането изисква по-малко свободно време за практикуването му, провеждат се често състезания и климатичните условия не са голяма пречка, колоезденето пък е забавно, можеш лесно да стигнеш от една точка до друга, усвоява се бързо и вероятността за контузии е по-малка.

Аз, за себе си съм избрал и двата спорта, и се старая да намирам време за да ги практикувам, тъй като определено имат много позитиви.

Източник: shop.4fitness.bg