KU’s Blog: За новия мобилен оператор bob

37
Добави коментар
kalinko
kalinko

(Допълнена на 20 ноември 2011)

Преди няколко дни подписах договор с “Мобилтел” ЕАД за тарифен план с марката bob. Точно така – въпреки, че bob се рекламира като нов оператор / план “без договор”, всъщност трябва да подпишете стандартен такъв с едно приложение, които може да разгледате по-долу.

 

Договорът и какво всъщност е bob Договор за предоставяне на “електронни съобщителни услуги с марката bob” Приложението спрямо чл. 3, точка 2 от Договора за условията за “ползване на bob тарифен план”

На няколко пъти в двата документа bob се дефинира различно:

“електронни съобщителни услуги с марката bob” (чл. 3.1 от Договора) “bob тарифни планове” (Д) “bob тарифен план” (Приложение) “Мобилна телефонна услуга” (чл. 2, П) “тарифен план за национални повиквания bob” (чл. 3, П) “тарифния план” (чл. 4, П) “bob услуги” (чл. 5, точка 1 в Приложението, грешно записана в него като 4.1) “тарифен план с марка bob” (П)

Може би най-правилно е да го определим като “тарифен план с марка bob”. Фирменото наименование на “оператора” в договора е именно това на “Мобилтел” ЕАД, което автоматично означава, че въпреки откриващата се различна магазинна мрежа, различен номерационен план (bob код / номер 0998) и собствен отдел за поддръжка, bob си остава тарифен план на съществуващ мобилен оператор.

 

Предимствата

Лесна и единна тарифа – цена от 0,12 лв. на минута разговор (и съобщение) към всички национални мрежи. 50 минути месечно към Globul, vivacom, M-tel, Ало, Да! и всички фиксирани оператори излизат 6,00 лв.

Без месечна такса.

Безсрочен договор, който не е нужно да се подновява, и който може да се прекрати по всяко време, без да се дължат неустойки за това.

Стандартни услуги – преносимост на номер, изчакване и задържане, CLIP (кой ви търси), MMS, мобилен интернет, гласова поща, роуминг, меню в SIM картата, подробни извлечения при поискване и онлайн, кредитен лимит, клиентски код и др.

 

Недостатъците

Скритите разходи на bob са може би най-важният недостатък на услугата.

Всяко свързване с оператор (а ще ви се наложи) на номер 123 се таксува по 0,49 лв. на обаждане (автоматичното меню обаче е безплатно). Всички абонати са с първоначално активирана услуга “Гласова поща”, като ако искате да я изключите, ще трябва да платите такса от 3,90 лв. и да се свържете с оператор (0,49 лв.) Активацията на роуминг също изисква свързване с оператор.

Друго ограничение е малкият на брой магазини (засега) – главно изнесени щандове във вериги супермаркети в големите градове.

Заплащането на месечните сметки (след 3-то число на месеца) би трябвало да се случва именно в тези магазини. Или чрез ePay, b-pay и директен дебит, за което е необходима предварителна регистрация. (Допълнено 20 ноември 2011) Освен посочените начини, без регистрация, но с 4-цифрен код от фактурата, може да се изплатите и на касите на EasyPay.

Списък с адреси: bob магазини или 0800 80 123 (безплатен за информация). bob щандове / магазини ще бъдат отворени скоро и във веригите Kaufland и LIDL.

Подвеждането с липсата на договор и скрити условия. Договор има (трите имена, ЕГН, лична карта, адрес, имейл), както и допълнителните Условия за ползване на bob тарифни планове и Общите условия за взаимоотношения между “Мобилтел” ЕАД и абонатите, които естествено не ви се предоставят.

 

Измамният клиентски код

След като бях подведен от търговските представители на щанда, че не мога да посоча клиентски код в Приложението (обърнете внимание, че титулярен номер и клиентски код МОГАТ да се заявят още при подписването му), същите ме информираха, че трябва да се свържа с оператор (0,49 лв.). Клиентският код може и да се заяви онлайн, а той е необходим за активацията и деактивацията на различните услуги, включително и след като се регистрирате на сайта www.bob.bg.

Стъпките:

При подписване на договора не забравяйте да напомните на служителя да въведе титулярен номер в системата. След това потърсете в телефона си bob меню и изберете bob uslugi –> Klientski kod –> Aktivirane. Накрая позвънете на 123 и последователно наберете 4 за “Клиентски код” и 1 за “Активиране”. Въведете 6-цифрен код, потвърдете и сте готови.

 

bob – нещо средно между предплатена карта и тарифен план

 

Първоначалният пакет (SIM карта) ви струва 14,90 лв. и в “магазина” (разбирайте щанда) не разполагаха с ПОС терминал. Необходими ви са още лична карта за подписване на договора и около 15 минути, докато ви въведат данните в системата и подпишете договора си в 2 екземпляра. Насреща получавате пакета bob.

Така ще сте закупили SIM-карта и 150 минути и 150 sms-а към национални мрежи в рамките на 30 дни след активирането на картата (разбирайте слагането ѝ в апарата). Тези минути и съобщения са еднократни и не се прехвърлят, ако не ги използвате. Все едно сте си предплатили потреблението за един месец, но на цена от 0,10 лв., а не 0,12. лв.

 

След изтичането на включените 150 минути (1 месец от активирането) менюто “отстъпки” на сайта www.bob.bg показва съобщението “Тази информация не може да бъде предоставена за вашия абонаментен план”.

 

Трябва да знаете, че при 6 поредни сметки от 0,00 лв. – т.е. не сте телефонирали или пращали съобщения половин година – договорът ви се прекратява от “Мобилтел” ЕАД и губите номера си.

Тарифирането е на 60 секунди, т.е. разговор от минута и 20 секунди ви струва 0,24 лв.

 

Полезно

bob Ръководство (кликни за по-голямо изображение)

 

Информационен център на bob или структурата на автоматичното меню (i – информация):

For English press 1 1 Текуща сметка, фактури и отстъпки Текуща сметка 2.Фактури 3.Отстъпки 2 Тарифни планове – i 3 Услуги Гласова поща – i Роуминг – i Пропуснати обаждания – i Възможни обаждания – i Интернет – i 4 Клиентски код – активиране и промяна i друго 9 Връзка със сътрудник   Конкуренцията

Условия на сравнението по-долу: всички мрежи в натоварена часова зона, такса до 10,00 лв. / месец за целия период на договора, без допълнителни условия за презареждане:

M-Tel

Prima Classic – 0,54 лв. на минута, 0,25 лв. за съобщение Comfort 100, 150, 250 – 0,32 лв. на минута, 0,14 лв. за съобщение Mega LOOP, LOOP Surf, LOOP U&ME, PLAY LOOP – 0,32 лв. на минута, 0,14 лв. за съобщение LOOP UP2U – 0,39 лв. на минута, 0,14 лв. за съобщение Ало, Да! – 0,29 лв. на минута, 0,12 лв. за съобщение

vivacom

Get M@x, Get Music, Get Bonus, VIVA International (Start),  – 0,34 лв. на минута, 0,14 лв. за съобщение VIVA Free, UniCall S – 0,25 лв. на минута, 0,14 лв. за съобщение Optima 250 – 0,32 лв. на минута, 0,14 лв. за съобщение

GLOBUL

b-connect – 0,45 лв. на минута, 0,22 лв. за съобщение Smart Plus, Smart Way, Max, Unlimited Weekend, Generation GLOBUL – 0,32 лв. на минута, 0,14 лв. за съобщение Frog Mobile – 0,34 лв. на минута, 0,14 лв. за съобщение

 

В желанието си да запази пазарен дял, да спре намаляващия си брой абонати и среден приход от абонат, като същевременно запази имиджа на марката M-Tel като premium brand, “Мобилтел” ЕАД реши в условията на вече зает пазар да предложи нова марка bob на т.нар. no-frills услуга – базисна услуга с единна цена и собствено търговско присъствие (сайт, магазини, поддръжка и обслужване).

Във всички случаи приветствам идеята за no-frills услуга на фона на сложните тарифни планове при абонамент и множеството условия на предплатени тарифи за бонуси. Колко пъти сте чели * (звездичките) при всяка една оферта от всеки един оператор – “за първите 2/6 месеца”, “при презареждане от … до … лв“, “минути в мрежата на …” и т.н.

Дали “Мобилтел” ще успеят с bob? Струва ми се, че да – де факто подписването на договор към bob е равносилно на регистрацията на предплатена SIM карта с условието, че се плаща след фактуриране, а не предварително.

Споделете мнението си по-долу, особено ако вече ползвате или възнамерявате да ползвате услугите на bob.

Декларация за конфликт на интереси Ако имате въпроси относно услугата, първо се свържете с компанията. Не работя за “Мобилтел” ЕАД, други комуникационни компании или обслужващи я фирми и не съм получавал компенсация за публикациите.