Димитровден е!

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес българската православна църква почита паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Празникът е наричан от народа Димитровден.  Димитрий се е родил в трети век в Солун. Той много пъти спасявал Солун от вражески нападения и бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват “покровителството на небесния стратег Св. Димитрий от Солун”.    

Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат близнак на Свети Георги. Широко разпространена е поговорката “Св. Георги лято носи, а Св. Димитър – зима”. В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг.

Днес се отбелязва и Денят на строителя. По стара традиция той се чества на Димитровден. Обявен е с решение на Министерския съвет 1133/17 октомври 1996 г.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита. Честито на именниците, с  пожелание за здраве и благополучие!