Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Витамин Е -кратък справочник

62
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

   Витамин Е (Vitamin E) е общото наименование на група от осем комплексни химични съединения с антиоксидантни свойства, наречени токотриеноли и токофероли (алфа, бета, гама и делта).  Най-активен от тях е алфа-токоферолът. Носи и името витамин против безплодието или антистерилитетен фактор. Богатите на витамин Е храни са соя, яйца, риба,  семена и ядки,  особено в пшеничните и ръжените зародиши.В много  от зеленчуците и плодовете-моркови, боровинки, авокадо, ряпа, папая, маслини, пипер, киви , шипките.В растителните масла -фъстъчено ,ленено и др.

Всички предложения за хранителна добавка Витамин Е

 

Физиологично действие 

 

   Физиологичното действие на витамин Е е свързано с нормалното протичане на бремеността и стимулиране образуването на гонадотропни хормони. Точният механизъм на действие не е известен. Някои данни показват, че витамин Е осуетява разрушаващото действие на молекулния кислород, който по неензимен път може да атакува двойните връзки на полиненаситените мастни киселини в състава на тъканните липиди и по този начин витамин Е защитава есенциалните мастни киселини, витамин А, витамин С и клетъчните мембрани. Участва в метаболизма на нуклеиновите киселини, подобрява използването на белтъците и витамин А, нормализира показателите на кръвта и хормоналната система, предпазва черния дроб от некрози.  Отсъствието на токофероли в храната води до безплодие, мускулна дистрофия, дегенерация на нервните клетки, нарушения в белтъчния и липидния обмен, ензимни смущения и др.

 

Употребата на витамин Е  в спорта

 

    Освен че стимулира растежа и задържа разграждането на мускулите, участва и в изграждането на червени кръвни телца и защитава клетъчните мембрани от повреди при аеробни упражнения като бягане От него има голяма полза и в други аспекти – повишава сърдечносъдовото, имунното и очното здраве и пречи за образуване на ракови клетки. Особено важни причини за използването му като суплемент в културизма са благотворното му влияние върху функциите на гладката и набраздената мускулатура. Въздействието му се изразява в поддържане на високо енергийно ниво от една страна, а от друга действа каталитично на белтъчния синтез, като при по-големи дози анаболният му ефект е значителен.За културистите той е особено важен и поради факта, че е мастно разтворим и се складира в подкожната мазнина. Затова в диети целящи стопяването на мазнини , приемът му е особено важен. Витамин Е е генерично име на група съставки ,познати като токофероли и токотриеноли. Всяка от тях има 4 различни структори от изомери, обозначени като алфа, бета, гама и делта. Всички те действат в различна степен като биологични антиоксиданти с витамин Е, като най-мощен от тях е алфатокоферолът. Затова повечето суплементи с витамин Е имат на етикета обозначен само него, като това не значи че останалите са безполезни. Всеки един от тях в тялото има различно действие и носи различна полза,затова смесването им носи най-голяма полза.Например гама токоферолът задържа образуването на ракови клетки,а алфа токоферолът е силен нервопротектор. 

 

   Пшеничен зародиш, соя, растителни масла, ядки (лешници, бадеми и др.), брюкселско зеле, зелени листни зеленчуци, спанак, обогатено брашно, пшеница, пълноценни зърнени храни и яйца. 

 

Полезни ефекти от Vitamin E

 

    Може да допринесе да изглеждате по-млад, като забавя остаряването на клетките, дължащо се на окисление. Доставя кислород на тялото, с което подобрява издръжливостта. Предпазва белите дробове от замърсената атмосфера, действайки съвместно с витамин А. Предотвратява появата на кръвосъсиреци и ги разрежда. Облекчава състоянието на умора. Ускорява зарастването на рани от изгаряния. Има диуретично действие и може да снижи кръвното налягане. Спомага за предотвратяване на аборт. Облекчава спазмите на краката и болезнените контракции. Намалява риска от исхемична болест на сърцето. 

 

При недостиг на Vitamin E

    Разрушаване на червени кръвни клетки, мускулна дегенерация, някои видове анемии и смущения в репродукцията. 

 

 

Лечебни свойства на Vitamin E

 

     Витамин Е е силен антиоксидант, пази организма от свободни радикали, в съдружие с витамин С. По тази причина го наричат витамин на младостта. Той е много съществен фактор за функционирането на имунната система. Помага да се спре нарастването на някои видове тумори. Пази от склероза и ревматизъм. 

 Според изследвания, той помага в борбата със сърдечносъдовите болести,  рака, облекчава дихателните проблеми и симптомите на Болестта на Алцхаймер,  увеличава способността на имунната система да надвива инфекциозните болести. Може също така да предодврати някои от пораженията, които диабета нанася на тялото, особено на очите. 
Как един обикновен витамин постига такива комплексни резултати? Витамин Е работи по няколко различни начина, но ключовият механизъм е неговата способност да неутрализира свободните радикали – тези естествено образуващи се нестабилни молекули, които увреждат здравите молекули, като крадат от тях електрони за себе си. 
 

Препоръчвани дневни дози витамин Е

 

Мъже = 15 IU (10 мг.);

Жени = 12 IU (8 мг.);

Бременни или кърмещи жени = 15 IU (10 мг.);

Спортуващи = 30 – 45 IU (20-30 мг.)

 

 Съвети

 

    Витамин Е губи силата си, когато е изложен на въздух, топлина и светлина, така че осигурете съхраняването му на хладни тъмни места. Освен това винаги го приемайте с храна, съдържаща мазнини, за да подпомогнете абсорбацията му. 
Витамин Е изглежда е относително безопасен, дори в по-високи дози. Но хора, които приемат антикоагуланти (кръворазреждащи лекарства или аспирин) не трябва да приемат добавки с витамин Е, защото те могат да предотвратят нормалното кръвосъсирване. 
Повечето експерти смятат, че е добра идея за хора, които са получили сърдечен удар или имат проблеми с кървене, да се консултират с личния си лекар, преди да започнат да приемат добавки с витамин Е.

 

Накратко, витамин Е е много ефективно вещество, и все пак проучвания показват, че много възрастни може би не получават дори препоръчителната дневна доза от 15- 30 IU. 

 

Fitness & Health lifestyle