Възпаление на гърлото – причини и симптоми

39
Добави коментар
boreca6
boreca6

Възпаление на гърлото – причини и симптоми

health.bg
07-11-2011

Възпалението на гърлото може да бъде слабо, тежко или хронично. Слабото възпаление може да е индикация за грип, простуда, алергия, или излагане на дразнители, като пушене или замърсен въздух.

Обикновено то е безопасно и може да се лекува с лекарства, за които не се изисква рецепта, или с домашни средства

Тежкото възпаление на гърлото е симптом за нещо по-сериозно от грип или настинка. Ако е придружено с температура, затруднено дишане, или подути лимфни жлези, или продължава повече от 3 дни, е необходим лекарски преглед.

Хроничното или постоянно възпаление на гърлото, независимо дали е в по-лека, или по-тежка форма, може да е индикация за по-сериозно заболяване, което непременно изисква лекарска намеса.  

Причини за възпалението на гърлото

Гърлото може да се възпали от вируси или бактерии. Дишането през устата също може да доведе до изсушаване и възпаление на гърлото. Други фактори са ниската влажност, пушенето, замърсяването на въздуха, викането и вредните изпарения. Възпаленото гърло може да е симптом и на рефлукс или лошо храносмилане, при които стомашните киселини проникват в езофагуса. Оттичането от синусите при алергия или обикновената простуда също могат да възпалят гърлото.

Вирусно възпаление на гърлото Вирусното възпаление на гърлото не се лекува с антибиотици. Обикновено то преминава от само себе си за 3 дни. Вирусното възпаление може да е придружено от температура, хрема и лека кашлица. При грип и простуда също може гърлото да наболява. Общо взето това не са сериозни състояния и мога да се лекуват в домашни условия.

Мононуклеоза Мононуклеозата е вирус, който се разпространява главно сред децата и юношите. Тя се предава чрез слюнката и понякога се нарича „болестта на целувката”. Освен силно възпаление на гърлото, симптомите на мононуклеозата включват чувство за умора и слабост, болки, замаяност, подути лимфни възли по врата и увеличен далак.   Moнонуклеозата се установява само с кръвен тест и тъй като е вирус,  не се влияе от антибиотици. Тя се лекува с почивка, много течности и аналгетик за болките. Заболяването може да продължи няколко седмици, а симптомите може да се проявяват в продължение на няколко седмици. Лимфните възли по врата може да не спаднат няколко месеца, след като всички други симптоми са изчезнали. При съмнение за мононуклеоза трябва незабавно да се обърнете към лекар.  

бутони за социални мрежи