Бременна на път – съвети и идеи

36
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Това, че сте бременна, не означава, че не можете да пътувате. Напротив, тръгвайки бременна на път, вие „рисувате“ първите общи спомени с вашата рожба. Затова се отпуснете и им се наслаждавайте пълноценно. Просто помислете за комфорта си.

Без значение дали е с кола, със самолет или с влак, пътуването по време на бременност може да се окаже доста стресиращо за една жена.И за нейните придружители. И за всички заобикалящи я, които (не) са наясно с деликатното й състояние. Затова ако тръгвате бременна на път, вземете някои предварителни мерки, с които да си осигурите едно комфортно, безгрижно и безопасно преживяване далеч от дома.  

Един от основните въпроси, когато една жена тръгва бременна на път е, какво превозно средство да избере. Беозпасно ли е пътуването със самолет, може ли обезопасителният колан да навреди на бебето в корема й, как да се справи с гаденето, с дискомфорта от дългото заседяване в една поза? Е, за всяко нещо има решение. Най-важно е, преди каквото и да било пътуване, тя да се консултира с наблюдаващия я лекар и да обсъди плановете си с него.

Обикновено за най-безопасен при пътуване със самолет по време на бременност се приема вторият триместър (между 14-та и 27-ма гестационна седмица). След периода на сутрешното гадене организмът възвръща енергията си, а възможността за спонтанен аборт намалява. За жените в напреднала бременност обаче (след 36-гестационна седмица) не е препоръчително да пътуват, защото раждането може да ги изненада преди определения термин. Но тъй като всяка авиокомпания има своя политика за горна граница на бременността, хубаво е да се направи предварителна справка и да се избегнат евентуални разочарования от несъстояло се пътуване.

Пътуването с кола не е абсолютно никаква пречка за състоянието на бременните жени. То дори е по-добра алтернатива  от  самолета, тъй като позволява чести почивки за раздвижване, за освежаване и за неотложните нужди на бъдещата майка. Коланът не застрашава бебето, стига да е поставен правилно – той трябва да преминава под и над корема (между гърдите), в никакъв случай през него, тъй като при една евентуална катастрофа може да причини разкъсване на плацентата. Същото важи и за колана в самолета. Не забравяйте – най-добрият начин да предпазите бебето си, е като предпазвате себе си!

Носете копие на пренаталното си досие, което обикновено включва вашата възраст, датата на последния ви менструален цикъл, датата на термина ви, сведения за предишни бременности, рискови фактори за определени заболявания, информация за изследвания до момента, резултати от ултразвук, история на заболявания и хирургическа намеса, както и куп жизнени показатели за бебето, отбелязвани при редовните прегледи. Така, ако се наложи, ще можете да предоставите пълна информация за бременността си в дадено медицинско заведение или да потърсите консултация по телефона. 

Без значение какъв тип транспорт сте избрали, щом сте тръгнали бременна на път, трябва да помислите за здравословното си състояние и да облекчите неприятните физически неразположения от дългото заседяване. Те най-често включват изтръпнали крайници, подути глезени и болки в кръста.

Пийте много течности, но не кафе, чай и газирани напитки, а вода или плодов сок. Носете удобни обувки, които можете лесно да събувате. Ако пътувате със самолет, на всеки половин час правете разходка до тоалетната и обратно (затова е препоръчително да си избирате място до пътеката). Вдигайте краката си на високо при всяка възможност, протягайте се и правете гимнастика за глезените – така ще поощрявате кръвообръщението.

Обличайте се комфортно, с по-широки дрехи, които не се впиват в корема и ханша. Не забравяйте колана за бременни, които ще облекчава напрежението в кръста и ще ви осигурява комфорт през целия път. Сложете го още сутринта и го свалете чак като пристигнете в крайната цел.

За да отвличате вниманието си по време на път, носете със себе си увлекателна книга, музикално устройство с любима музика, нещо за похапване (все пак бременните жени имат нужда от по-често хранене). Или просто направете кратка дрямка.  

Ако пътувате през зимата, предварително затоплете колата. Носете удобни дрехи на пластове, за да ви е лесно да се разсъбличате постепенно, ако ви стане прекалено топло. Снабдете се с възглавничка за врата и тапи за ушите, с мокри кърпички за освежаване и с тефтер за писане – никога не се знае какви идеи могат да изникнат в движение.  

Кои дестинации са най-подходящи за бременните дами? Всички, които ще им осигурят нужната доза почивка, спокойствие и добро настроение. Можете да отидете на екзотичен остров, на ски курорт или просто в любимия си български / европейски град. Избирайте обаче дестинацията така, че да ограничите времето за път до около 6 часа, да има надеждна медицинската помощ и да е по силите на бюджета и търпението ви.

В случай, че сте избрали SPA почивка, имайте предвид, че посещенията на сауна, парна баня и SPA процедури не са препоръчителни за бременни. Под въздействие на хормоналните промени, чувствителността на кожата ви също се е засилила, така че избягвайте почистващи и пилинг грижи. Можете да се доверите единствено на грижите на специалисти по пренатално лечение, които знаят точно какво ще ви накара да се почувствате добре. Един цялостен масаж за бременни ще ви се отрази чудотворно.

Пийте само бутилирана минерална вода, избягвайте прекаленото физическо натоварване като няколочасови преходи в планината (разходката може да е ползена за вас и бебето, но умората и напрежението – не са). Отделяйте поне час – два дневно за следобеден сън, яжте често, но по малко и то храни, които не дразнят стомаха ви и задължително се разхождайте поне по час – два на открито.

И най-важното от всичко – релаксирайте и мислете позитивно!

11. 11. 2011 / Цвети Тошева