Виновникът за гафа с туристическото лого остава зам.-министър

2
Добави коментар
mignews
mignews

Основният виновник за международния гаф с новото туристическо лого на България Иво Маринов ще остане зам.-министър с ресор туризъм. Той ще изпълнява функциите си при подадена оставка и при първия проблем в поверения му ресор ще бъде отстранен. При представянето на екипа си днес, служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма  Асен Василев обясни, че дълго са обсъждали с туристическия бранш кой зам.-министър да отговаря за ресора, но не е било постигнато съгласие.

Оставката на Маринов беше поискана от Василев още през първия ден като беше обявено, че ще има друг на тази длъжност. В първото си интервю министърът директно обясни, че причината за това е гафът с новото туристическо лого. Емблемата, за чиято изработка държавата плати почти 1,4 млн. лв. се оказа открадната от Киргизстан.  Още по-смущаващ бе фактът, че за него азиатската държава е платила едва 500 долара, докато България – около 900 000 долара.  От пресцентъра на икономическото министерство се опитаха да отрекат очевидната прилика между двата туристически знака. Преките отговорници за гафа – агенциите „Публисис“ и „Прагматика“ пък излязоха с комични защитни позиции пред медиите – българското лого било динамично, а киргизстанското – статично и поради тази причина липсвали видими съвпадения между тях.

Седмици преди Бойко Борисов да подаде оставка на правителството на ГЕРБ, икономическия министър Делян Добрев заяви, че логото трябва да се „ремонтира“, при това за сметка на двете фирми. „Публисис“ и „Прагматика“ бяха и глобени от икономическото министерство. Докато течеше скандалът, основният виновник за него Иво Маринов се скри от медиите и ловко прехвърли отговорността върху икономическото министерство.