Коликите на моето бебе – как да се справим с тях?

16
Добави коментар
beboran
beboran

Един от първите сериозни проблеми, с които ще се сблъскате като родители това са коликите. Вие ще се притеснявате за вашето бебе и ще се ядосвате от факта, че не може да му помогнете на момента. Също така ще се чувствате изтощени от непрекъснатите опити да облекчите детето си и ще търсите начини да си откраднете малко сън. Всичко това едва ли ще приближава до представата ви за това да бъдете родители.

В тази публикация ще ви запознаем с това какво представляват коликите, колко време продължават и как може да помогнете на вашето бебе да се справи с тях.

Ако сте родители за първи път, може би ще ви трябват няколко дни за да се ориентирате кога плачът на бебето ви е породен от колики. При всички положения, няма да ви отнеме много време и вие ще се изправите пред неоспоримия факт – вашето бебе страда от колики.

Какво представляват коликите?

Коликите е термин, с който се описва плачът на здраво бебе без обясними причини. Казано по друг начин, когато едно здраво бебе е нахранено и наспано и е със сух памперс, но независимо от това плаче, значи има колики.

Повечето новородени започват да плачат и спират без очевидна причина за родителите им, обикновено в късния следобед или рано вечер. Когато обаче бебето ви има колики, то ще плаче много по-продължително и вие трудно ще успеете да го успокоите.

Все още няма ясно и еднозначно обяснение за коликите – има множество теории и опити да се обяснят причините за тяхната поява. Ако трябва да обобщим – счита се, че коликите са част от „настройването“ на стомашно чревния тракт към хранене през устата, както и възможно цялостно адаптиране на организма на новороденото към заобикалящия го нов свят.

Кога започват и колко време продължават?

Обикновено коликите се появяват между втората и четвъртата седмица от живота на новороденото и  продължават между един и четири месеца. Ако след втората седмица от раждането си в късния следобед или ранна вечер вашето бебе започне да плаче без видима причина, то това най-често са колики.

За вас като родители, коликите означават, че макар вашето бебе да е здраво, вашия живот през следащите няколко седмици ще бъде доста тежък…

Как да се справим с тях?

Първо нека веднага ви кажем – вие не може да накарате коликите да изчезнат на момента! Ако приложите нашите съвети вие ще облекчите състоянието на вашето бебе, но дори всичко да е идеално ако то има колики се подгответе поне за една – две седмици, в които ще ви бъде доста трудно привечер.

Ето какво можем да ви предложим:

Затоплете коремчето на вашето бебе – за целта може да си направите импровизирана грейка. Напълнете една торбичка за сандвичи с топла вода (продават се във всички големи вериги хранителни магазини). Завържете на възел и проверете дали не е спукана. Сложете я върху коремчето на вашето бебе за 10-на минути. По този начин ще затоплите коремчето, това ще го унесе и успокои.
Създайте спокойна среда – намалете осветлението в стаята, изолирайте външните шумове. По този начин няма да има излишни дразнения за вашето бебе.
Опитайте да масажирате коремчето – ако бебето ви позволи масажирайте леко коремчето му с длан по посока на часовниковата стрелка.
Дайте на бебето си биберон – понякога биберона може да го успокои и то да заспи.
Внимавайте когато храните бебето – ако кърмите убедете се, че държите правилно бебето и че то успява да захапе правилно зърното преди да започне да се храни. Ако давате мляко от бутилка след като млякото свърши не оставяйте бебето да продължава да дърпа от шишето, защото по този начин то поема въздух.
Оригвайте бебето винаги след хранене – винаги след като вашето бебе се нахрани задължително го стимулирайте да се оригне. За целта го поставете внимателно на вашето рамо и леко го потупвайте по гръбчето. Проявете търпение и настойчивост, докато чуете бебето да се оригне. По този начин въздухът, който е погълнало докато се е хранило ще излезе от стомаха му и няма да му създава дискомфорт и предпоставки за колики.
Не се преуморявайте – ако почувствате, че сте пракалено уморени или стресирани, помолете партньора си да ви смени. Последното нещо, от което има нужда вашето бебе е да се изнервите или изтощите.

Опитах всичко, но моето бебе продължава да се чувства зле – може ли проблемът да е друг?

Да, напълно е възможно. Ето няколко причини:

Алергия към белтъка на кравето мляко – ако вашето бебе е на адаптирано мляко (АМ) е възможно то да има алергия към белтъка на кравето мляко.
Проблем с преработката на захарта (лактоза) – възможно е вашето бебе да не може да преработва добре млякото, без значение дали го кърмите или е на АМ. В този случай най-вероятно вашия педиатър ще предпише капки, които да слагате в млякото за да може да преработва лактозата.

При всички положения трябва да имате предвид следното – коликите са предпоставка за плач при бебето, но този плач продължава до два часа дневно. Ако вашето бебе плаче повече или плачът му е прекалено силен и то видимо изпитва непоносими болки е препоръчително да се консултирате с педиатър!

Ако тази публикация ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне по-долу. Благодарим ви!