Опасностите, които крие абортът | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на…

47
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

През последните години всяка втора жена се е сблъсквала с нежелана бременност.

С цел намаляване на последствията от аборта в медицинската практика е въведен метод за вакуум-аспирация за изкуственото прекъсване на бременността навреме. В този случай матката на майката се остъргва и се освобождава от плода. Също така при забавяне на менструацията до 42 дни се използва и медикаментозен аборт. Той може да се осъществи в специализирани акушерски центрове. Пациентката приема таблетка, в която има голяма доза хормони. Предизвиква се спазъм на матката, който изтласква и изхвърля плода.

На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално и лесно, но абортът крие доста сериозни опасности. Най-разпространените усложнения след него са остатъци от плода, перфорация (нараняване на матката), възпаление на женските полови органи, нарушаване на менструалния цикъл, безплодие. Според направени изследвания една година след направения аборт се наблюдават нарушения в репродуктивната система при 15% от жените, а в продължение на 3-5 години-при 50% от тях. Освен това сериозно последствие от аборта е стресът, който води до депресия, безпокойство, чувство за вина и страх.

За да се намали рискът от аборта, включително и на мини-аборта, е необходимо да се използва квалифицирана медицинска помощ, както и да не се пренебрегва психологичното възстановяване след аборта. Трябва да се използва и хормонална контрацепция след аборт, като таблетките се предписват от лекар индивидуално за всеки случай.