Производители: Българските червени пиперки излизат на пазара в края на август

1
139
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Първите български червени чушки ще бъдат откъснати и ще излязат на пазара не по-рано от 28 август, прогнозира пред “Агрозона“ Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Балгарски пипер“. Червена капия в България към момента няма, допълни той. Ако някой продава червена капия, то тя е болна и в момента, в който си я купите и я сложите в хладилника, след 2 дни ще разберете, че трябва да я изхвърлите. Горчива, пожълтяла, мека! Не купувайте към момента червен пипер, от който и да е магазин или верига, ако те ви уверяват, че е български, категоричен е специалистът. Д

осега на пазара се продаваха червени пипери от Турция, а сега започва да се внася и от Македония. Потребителите трябва да знаят, че тази година пиперите закъсняват с 15 дни и да не бързат с купуването на червен пипер, смята Василев.

Прознози за цената на червените чушки засега не могат да се правят, каза още Георги Василев. Причина за това е огромната зависимост на стойността от цената на импорта от Турция, Гърция и Мекедония. Ние не можем да искаме много високи цени, тъй вносната продукция е много евтина, а потребителят не е свикнал да дава по-различна цена за български пипер, допълни производителят.

Освен това няма достатъчно предлагане на български пипери от български сортове и затова хората вече не могат да различат българския от чуждия пипер.