Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Видове зеле | Ползи | Диети

59
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

   Семейство кръстоцветни, към което се отнася и зелето, е многочислено, така че не бива да се пренебрегват и „родствениците” на познатото бяло зеле. Всички членове на семейството на зелето допринасят много ползи за нашето здраве.

 

Ползи

 

     Обикновеното зеле се прилага в народната медицина под различни форми. Използват се главно листата и сокът, но също с успех се прилагат семената и корените. В сока от зелеви листа се намира витамин U, който защитава лигавиците на стомаха и дванадесетопръстника и помага срещу възпалението и разязвяването. Същият витамин, приложен непосредствено върху кожата, подобрява кръвообращението и намалява болката при увреждания на кожата. Затова със зелеви листа се налагат натъртвания и насинявания. В зелевите листа има и фолиева киселина – витамин, който е нужен при анемии и продължителен стрес. Зелето е богато и с полезни микроелементи – фосфор, цинк и магнезий, които подпомагат възстановяването след изтощителни болести. За да се приготви сок листата трябва да се очистят от пръстта и евентуалните яйца от паразити. Най-добре е да се откъснат от кочана, да се измият и да се натопят в дълбока тенджера с гореща вода, в която се разтворени 3 – 4 лъжици обикновена сол. След като постоят 15 -20 минути, се измиват обилно с течаща вода. Така евентуалните яйца от паразити, които са полепнали по листата, се отлепват и се измиват с водата. Понеже зелето е сух зеленчук, при прекарването през сокоизстисквачка може да се добавя по малко вода. 

 

Видове прясно зеле

 

 

Бяло зеле

Бялото зеле е много полезен зеленчук, всеки знае. По съдържание на витамин С, зелето отстъпва само на лимона, то съдържа и много витамини от група В, които оказват положителен ефект върху нервната система. Зелето съдържа и витамин РР, веществото наречено „холин” (Витамин В4), което предотвратява появата на склероза.

 

 

Карфиол

По съдържание на витамин С, този вид зеле превъзхожда бялото зеле почти два пъти. Освен това цветното зеле съдържа по-малко фибри, усвоява се много по-лесно. Карфиолът е подходящ за тези, които често страдат от нарушения в храносмилането.

 

Червено зеле

Червеното зеле съдържа 1,5 пъти повече каротин от бялото зеле. Освен това червеното зеле съдържа веществото, наречено „цианидин” (да не се бърка с цианид), което оказва благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. Сокът от червено зеле оказва пагубни последици на туберкулозната пръчица.

 

 

Брюкселско зеле

Вероятно сте виждали малки зелени зелчици с диаметър 4-5 см. Брюкселското зеле притежава антиканцерогенни свойства, а витамин С в него е дори повече, отколкото в лимоните и портокалите. Брюкселското зеле и изобилства от микроелементи: то съдържа калций, натрий, фосфор магнезий, желязо и йод.

 

Броколи

Прилича на цветното зеле, но е с ярко зелен цвят. Броколите са богати на лесно усвоими растителни протеини, и вещества, които намаляват нивата на холестерола в кръвта.

 

Савойско зеле

По външен вид прилича на бяло зеле със силно набръчкани зелени листа. Савойското зеле съдържание малко фибри, но е шампион по съдържание на протеини.

 

Пекинско (китайско) зеле

Различава от другите сортове зеле по липсата на кочан. Външно е подобно на салата. Китайското зеле е най-сочният сорт. Друго предимство – възможността за запазване на аромата през цялата зима. Смята се, че зелето е незаменим инструмент за профилактика на заболявания на стомаха и червата.

 

Колраби (зелен алабаш)

Виждайки този зеленчук, е трудно да го заподозрат за родство със зелето. Колраби повече прилича на голяма ряпа, но в действителност то е истинско зеле. Вкусът е подобен на кочан от бяло зеле, но е много по-меко и по-сладко. Поради изключително високото съдържание на витамин С колраби се нарича северен лимон. Редовно включване в храната на зелен алабаш спомага за намаляване на кръвното налягане, укрепване на сърцето и защита на стомашно-чревния тракт.

 

Морско зеле

В действителност, това са водорасли и нямат никакво отношение към зелето. Морската зелка не става по-малко полезна от този факт. Морското зеле е абсолютен рекордьор по съдържание на йод, то предотвратява заболявания на щитовидната жлеза, понижава холестерола и намалява риска от рак

 

 

Зелева диета

 

Зелето запълва стомаха и не чувстваме глад. Освен това помага в изгарянето на мазнините. Ястията в диетата не бива да се солят. Пият се поне по 2 литра вода дневно. 
Закуска: кафе или чай без захар.
Обяд: нарязано зеле с една лъжичка зехтин или зелева супа. След два дни на обяд може да изядете и едно яйце. 
Вечеря: по избор – 200 г риба, 200 г кисело мляко или 200 г постно месо.
Продължителността на диетата зависи от резултатите. Но я спазвайте поне три дни. Зеле може да ядете и между храненията в неограничено количество.   

 

Супа от зеле и зеленчуци
Продукти: 150 г зеле, 2-3 картофа, цвекло, патладжан, домат, чушка, морков, корен магданоз, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. оцет, 1/2 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. растително масло, копър, сол
Начин на приготвяне: Цвеклото се нарязва на дребно и се задушава с част от мазнината, с доматеното пюре и оцета. Морковът, коренът магданоз и лукът също се нарязват и се запържват в масло. Картофите и патладжанът се режат на парченца, заливат се с гореща вода и се варят. Добавя се накълцаното зеле, задушените цвекло, магданоз и лук, нарязаните чушка и домат. Вари се 5-7 минути. В края на варенето се добавят разреденото с малко бульон брашно, захарта и солта. Супата се поръсва с копър.