5 здравни правила, които спокойно може да пренебрегнете!

18
Добави коментар
womensbg
womensbg

Правилата за здравето, които няма проблем да игнорирате

Има толкова много здравни правила, които следваме, дори без да се замислим. Ето кои спокойно може да игнорирате.

1.10 000 стъпки на ден
Ако имате модерен фитнес уред за проследяване на крачките, вероятно спазвате правилото за 10 000 крачки на ден. Оказва се, че са ни напълно достатъчно 150 минути упражнения на седмица, за да бъдем в добра физическа форма. Вместо да си броите крачките ежедневно, по-добре си направете дълга разходка.

2.Пиенето на 8 чаши вода на ден
Всички диетолози препоръчват консумацията на поне 8 чаши вода дневно, за да бъдем хидратирани. Който е измислил тази теория, явно е бил много жаден. Истината е, че няма конкретно количество, тъй като нуждите на всеки от нас са различни. Правилото за 8 чаши дневно произлиза от изследване през 1945 година, което предполага, че хората консумират по 2,5 литра вода на ден. Въпреки това, изследователи от Австралия и Нова Зеландия установиха, че 8-те вода на ден са ненужни. Затова пийте толкова вода, колкото ви се пие! 

3. Черният шоколад е по-здравословен от млечния
Преди повече от десетилетие изследване, публикувано в списание Nature, установи, че тъмният шоколад съдържа по-висока концентрация на оксиданти. Това все още е вярно, но не е задължително един черен шоколад да съдържа повече флавоноли, отколкото млечния. Най-добрият начин да получите повече флавоноли е да ги консумирате в чист вид – като хапче или под формата на прах. 

4. Захарта прави децата хиперактивни
Има много причини да държим децата далеч от захарните изделия – от затлъстяване до кариеси. Също така, Световната здравна организация съветва да консумираме по-малко от 25 грама захар на ден. Хиперактивността обаче не се дължи на захарта. Изследване установи, че няма разлика в поведението на децата, консумирали повече захар, и тези, които не са консумирали.  

5. Разтягането преди тичане предотвратява наранявания
Според проучване на 3000 доброволци, рискът от нараняване е еднакъв за хората, които загряват преди тичане, и тези, които не го правят. Ако обичате да се разтягате преди бягане, няма проблем. 

5 здравни правила, които спокойно може да пренебрегнете! 5.00/5 (100.00%) 2 votes