Езе – малката съкровищница на Средиземноморието

38
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Съхранил романтиката и атмосферата на Средновековието, Езе е един от най-очарователните курорти на Лазурния бряг. Неочакваната му екзотика, изтънчено обслужване и забележително излъчване ще направят почивката ви сбъднат сън. Добре дошли в Езе!

Стратегически близо до Ница и Монте Карло, Езе заема едно от най-живописните кътчета по Френската Ривиера. Местните и туристите го предпочитат не само заради автентичното му и уютно излъчване, но и заради целогодишния топъл климат, доказателство за който е буйната тропическа растителност (включително банани, фурми, портокали и лимони), която го заобикаля.

Подобно на орлово гнездо, Езе се разстила по върха и склоновете на внушителна скала на брега на Средиземно море, оформяйки кръг около останките на крепост от XII век. В самия му център пък, като отличителна емблема през нощта, блести превъзходна църква в цвят охра. Именно тук, Фридрих Ницше например, написва последната глава от знаменития си труд „Тъй рече Заратустра”. И може би точно тази неподправена естетика на френското градче е привлякла вниманието на „магьосника” Уолт Дисни, който прекарва голяма част от времето си в Езе и както повечето си колеги, го използва като източник на вдъхновение.

Територията на Езе е била населена още през 2000 г. пр. Хр. Предполага се, че носи името на някогашен залив – Свети Лорен от Езе. По-късно тук живеят римляните, арабите и в края на Х в. – основателят на Прованс Уилям I. В укрепен град, заради близостта с Ница, го превръща Династията на Савоите, която управлява до 1388 г. Следват няколко века оцеляване под напора на френските и турските гарнизони, за да бъде крепостта на Езе окончателно срината от Луи XIV през 1706 г. През 1860 г. с единодушното съгласие на местното население, градчето окончателно е признато за част от Франция.

Докато се изкачвате по една от трите пътеки, свързващи крайбрежието с върха, ще се наслаждавате на спираща дъха панорама, китни зелени градини и неустоимо живописни архитектурни шедьоври. Щом преминете своеобразния вход на Езе, разделящ периферията от същинския център, ще бъдете посрещнати от малки тесни улички, арки, идеално реставрирани каменни къщи, сенчести площади и освежаващи антични фонтани. Двете наблюдателни кули на входа, портата и оръдейната лодка пък са класифицирани като исторически паметници.

Много от местните жители са занаятчии, в чиито магазинчета за сувенири, уютно приютени в миниатюрни пещери, можете да откриете техните произведения на изкуството. Има също малки парфюмерийни магазини и магазини за селектирани ароматни подправки. Но не е случайно, че точно парфюмерийни магазини са намерили място в градче като Езе. Тук се забъркват и продават съставките за някои от най-големите в света производители на аромати, който факт пък привлича към курорта най-ревностните им привърженички, живеещи дори отвъд Атлантика.

Църквата, която вероятно сте видели още с приближаването към Езе и която придава характерни очертания на силуета му, се намира в края на една от пътеките. Това е малкият бароков католически храм „Успение Богородично”, построен през XVIII в. от италианския архитект Антонио Спинели, за да замени останките от предишния, който се срутил. Строителните материали, и по-специално варовикът, били донесени лично от мъжете в Езе.

Поради ограничени финанси и пространство, тя има била издигната с традиционна фасада, коринтски елементи и украсени с цветя гирлянди. За сметка на това, вътрешността е впечатляваща. В нея са вградени 4 странични параклиса, а на една от рисунките е изобразен Св. Архангел Михаил, спасяващ душите на Свети Себастиан, Свети Антон Египетски и Свети Грат, всички свързани по някакъв начин с реколтата. Присъстват магнетичните изображения и на още редица светци, както и впечатляващи интериорни композиции, които правят църквата истински шедьовър. Това обаче не е единствената църква в Езе. На малко площадче ви очаква най-старата сграда в Езе – Църквата на Светия кръст, датираща от 1306 г. Формата на нейната двуетажна часовникова кула подсказва някогашната принадлежност на града към Република Генуа. Построена във времето, когато чумата взимала своите жертви по Средиземноморското крайбрежие, тя била символ на изцеление за болните и бедните и място за покаяние на грешниците.

В Езе няма шанс да се загубите, тъй като всички пътища водят към върха и намиращата се там приказно красива ботаническа градина „Жардин Екзотик”. Изградена след Втората световна война върху основите на някогашния крепостен замък (по инициатива на кмета на Езе и управника на Екзотичната ботаническа градина в Монако), днес тя събира удивителна колекция от кактуси, сукулентни растения и редки растителни видове от Средиземноморието, Африка, Северна и Южна Америка.

Какво още ви очаква в Езе? Все хубави неща. Градчето е като малка съкровищница с безценни дарове. Разгледайте миниатюрния местен музей. Изкачете се до висините, където ви очакват двата природни парка с постоянни изложби „Maison de la Nature” и „Oppidum du Col d’Eze” и където ще се почувствате на една ръка разстояние от звездите. Запишете се на туристическа обиколка до някоя от 15-те пещери в околностите на Езе. Направете си една разходка из модерния град – в низините, близо до водата, където можете да спортувате и отдъхвате на воля.

Езе е неизчерпаем източник на разнообразие, духовно обогатяване и бленувано удоволствие. Насладете му се пълноценно.

29. 11. 2011 / Цвети Тошева