Триградско ждрело – най-впечатляващото ждрело в България

1
318
Добави коментар
RodopchaniEU
RodopchaniEU

снимка: cities-of-europe.com

снимка: photo-forum.net

​Триградското ждрело е от местата, които трудно могат да се опишат с думи. То е най-величественото и най-впечатляващото ждрело в България. Намира се по пътя Девин – Триград, на около 1.5 километра преди селото. 7-те му километра дължина го нареждат на трето място по дължина след Буйновското и Трънското ждрело.

Триградското ждрело представлява величествен пролом по течението на река Триградска, който тя в продължение на милиони години е дълбала.

Ждрелото впечатлява с отвесните скали, обграждащи го от двете страни, които достигат 300 – 350 метра височина. На места, където разстоянието между тях достига 100 метра имате чувството, че всеки момент двете срещуположни скали ще се докоснат.

Изминаването на пътя, минаващ по протежение на ждрелото е истинско приключение. На места той става еднолентов и дори изсечен в самите скали.

Красотата и величествеността на Триградското ждрело се допълва и от тайнствената пещера, която е част от него – Дяволското гърло. Най-интересното в нея е вливането на водите на река Триградска, образувайки най-големия поземен водопад на Балканите и мистичното им изчезване след това. Водите на реката излизат едва след половин километър под формата на карстов извор.

Друга интересна пещера в Триградското ждрело е Харамийската пещера, която привлича търсачите на силни усещания с предизвикателствата, които им отправя.

В района на Триградското ждрело може да видите изключитено рядко срещаното на Балканите цвете силивряк, както и много други реликтни растителни видове за България. В Триградското ждрело гнездят и много редки птици от които скалната зидарка, различни хищни птици и кълвачи.

Триградското ждело е обявено за защитена местност. То също така попада и под номер 88 в Стоте национални туристически обекта.