За билките с любов – health.bg – Здравето от А до Я – Околната среда – здраве, билка,

49
Добави коментар
boreca6
boreca6

За билките с любов

health.bg
07-12-2011

Още в Средновековието вечерната иглика е била използвана във всякакви форми. Пренесена в Европа от Америка през XVII век, тя бързо добива популярност при лечение на много заболявания.

Съвременната медицина и фармация разгадават тайната на тази толкова уникална билка.     Маслото от вечерна иглика съдържа две важни омега-6 ненаситени мастни киселини: алфа-линоленова и гама-линоленова киселина (GLA).

Редица научни изследвания атестират уникалното въздействие на GLA при десетки заболявания чрез производството на простагландини, които намаляват рисковете от сърдечни болести, възпрепятствайки образуването на атеросклерозни плаки, редуцират нивото на лошия холестерол и намаляват риска от кръвни съсиреци.

Маслото от вечерна иглика е официално лицензирано при лечение на болки в гърдите (масталгия) в Англия. Широко приложение намира при нарушения на менструалния цикъл, при предменструален синдром, климакс и кистозни процеси в гениталиите. Редуцира кожните проблеми като екземи, дерматит и акне. Определя се като успешно допълващо средство при лечението на диабет, като спомага да се поддържат стабилни нива на инсулин в кръвта и намалява появата на диабетна ретинопатия и диабетна атеросклероза.

Вечерната иглика е много популярно средство и при безплодие сред жените. Билката е една от най-известните и ползвани хранителни добавки за женски хормонален баланс и плодовитост. Това се дължи на простагландините, които подобряват женския хормонален баланс.

За желаещите да забременеят жени механизмът на въздействие на вечерната иглика е в това, че може да подобри качеството на цервикалната слуз, правейки я по-гостоприемна за сперматозоидите. Присъствието на тази слуз по време на овулацията е ключ към плодовитостта, а точно вечерната иглика е тази, която по естествен и доказано ефективен начин работи в тази насока.

 

бутони за социални мрежи