Обединението на Северна и Южна Корея: Мисията /не/възможна?

6
Добави коментар
ludmila37x
ludmila37x

Сеул, Южна Корея /Поглед.инфо/ Сеул ще трябва да вложи между 2 и 5 хиляди милиарда долара в икономиката на Северна Корея, за да повиши жизнения стандарт на населението на корейския полуостров, пише в свой анализ „Канал 5“.

След смъртта на севернокорейският лидер, опцията за обединението на двете страни започна да се разглежда много по-внимателно отколкото преди. В тази връзка американското издание „Вашингтон пост“ написа, че ако се обединят в едно цяло, Сеул ще трябва да вложи между 2 и 5 хиляди милиарда долара в икономиката на Северна Корея, за да се повиши жизнения стандарт на корейския полуостров.

Изданието напомня, че доходите на глава от населението в Северна Корея днес е пет пъти по-малък от хората, живеещи в Южна Корея. Любопитна подробност е, че към 70-те години на миналия век, икономическото развитие на двете държави е било идентично.

За сравнение, вестникът посоччва, че за периода от 1990 г. до днес за да изравни жизнения стандарт на населението в Източна Германия с това на Западна Германия, немските власти са изхарчили близо 2 хиляди милиарда долара.

Източник: КРОСС

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели