Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?

22
Добави коментар
karahasan
karahasan

„Водата бе кът. Две години след началото на добива на шистов газ почти цяла североизточна България бе напълно обезлюдена. Малкото хора, които все още населяваха тази все по-заприличваща на лунен пеизаж местност, бяха прекалено стари, прекалено болни и прекалено бедни, за да последват останалата част от бившите си съграждани, които се изселиха след като децата им започнаха да измират. Всичко започна постепенно, първоначално се увеличиха раковите заболявания, после щом полееха градините си те изсъхваха. Станаха няколко аварии, имаше разливи на отровни химикали, трусове, замърси се подпочвената вода на българската житница, повърхностните води, почвата и въздуха. В началото хората вярваха, че фирмите извършващи сондажите знаят какво правят, но после се убедиха, че на първо място бе печалбата, печалба на всяка цена, а не опазването на природата и човешкият живот. В началото  те доставяха питиейна вода с цистерни, но скоро засегнатите станаха толкова много, че не успяваха да смогнат, а вода трябваше не само за пиене, но и за миене, готвене и поливане. Когато и земеделците поискаха да им осигурят вода за поливане на площите засети със зърнени култури, от фирмите им се изсмяха и отговориха, че това е абсурдно. Всъщност още на първата година след започването на добива на шистов газ, продажбите на земеделска продукция от района паднаха драстично, а когато се разчу, че водата с която поливат съдържа канцерогенни вещества съвсем секнаха. България бе принудена да внася жито и фуражи от чужбина на солени цени, а комбайните, тракторите и другата земеделска техника  ръждясваха в изоставените дворове на опустелите къщи. Никой не можеше да изчисли загубите нанесени на страната от добива на шистов газ, а правителството не искаше да признае, че това се дължи именно на сондажите. Но цифрите говореха сами – 200 000 заболели от рак, 300 000 със непрестанно главоболие и увреждания на мозъчната дейност, населението на цяла Добруджа в момента наброяваше едва 5 000 души, нито една действаща земеделска кооперация, абсолютно пустеещи земеделски земи и още, и още . . . Хората търсеха мъст и скандираха смърт на Трайчо и Нона, под прозореца на министерски съвет.  . . „

– Ноно ма, – кресна Трайчо – откъде го извади тоя пасквил?

– Една приятелка ми го прати по фейса.

– Глупости са това, лъжи и инсинуации. Това ще се случи след пет години и ние отдавна няма да сме на власт та да ни заплашват под прозорците на министерски съвет, а ще се радваме на живота някъде по Карибите, харчейки парите които сме спечелили с честен труд, като консултанти на „Шеврон“, каквито ще бъдем след като си изпълним задълженията и ни свърши мандата. Той Дянков правилно каза, още две години, ако устискаме в България, после ще си живеем живота, а балъците да затягат колани белким доживеят светлото бъдеще.

– Нали бе Трайчо, нали ще ни платят? Кажи ми го пак!

– Ех Нонче, Нонче, дръж се за мен и Доган ще ни диша прахта с неговите два милиона от консултантски услуги, а може и Меглена да бием по приходи. Тя затвори АЕЦ-а , а ние ще отровим половин България. Инвеститорите няма да ни забравят, обещали са, ще станем и ние консултанти и после копче не могат да ни кажат разните му активни граждани, откъде са ни парите. Потрай още малко Нонче, усмихвай се, говори със загриженост за природата и всичките ни усилия ще бъдат възнаградени.

– Трудно ми е Трайчо, едвам ги понасям разните му природозащитници, еколози и активисти. Откъде се извъдиха толкоз много, уж сме болна и бедна нация, уж направихме така, че всеки да се бори да оцелее и да няма време да мисли за по-важни неща от това как да си изкара хляба, а то виж с всеки ден се увеличават и не знам какво да им отговарям.

– Не се огъвай Ноно, веднъж инвеститор ти каца на рамото. Говорили сме как да действаме, пак ще ти повторя:

1-во. Представяме, чрез медиите, чрез външни застъпници като Алекс Алексиев и чрез наши верни кадри от ДС, които пробутваме като специалисти по въпроса, представяме всички противници на добива на шистов газ, като застъпници на руски интереси. Така отклоняваме същността на спора от това дали е безопасно да се добива шистов газ, към противоборство между уж две различни фракции, защитаващи различни интереси. По този начин принуждаваме обществото да се раздели на две, проамерикански и проруски настроено и да затъне във взаимни обвинения, като тези които защитават добива се прокламират като прогресивни личности със съвременно мислене, а противниците слагаме в руският лагер и ги обявяваме за назадничави остатъци от едно посттоталитарно минало. Така хората ще забравят откъде всъщност е тръгнала цялата работа и за какво става дума и ще спорят за съвсем различни неща от това дали е безопасен добива на шистов газ или не. А в същото време ние ще разрешим на компании и руски и западни да извършат проучвания и да добиват шистов газ, разбира се в замяна на консултантски услуги, които ще извършваме за тях срещу съответното заплащане.

2-ро. Винаги, когато някой протестира срещу добива на шистов газ и задава неудобни въпроси, няма да се опитваме да му отговорим, защото много добре знаем какъв е отговора, а ще го питаме защо аджеба не протестира срещу атомната енергия. Така пак отколоняваме спора от същината на въпроса и навлизаме в друга тема която е далеч от поставения проблем за безопасността на шистовия газ. По този начин ги караме да се чувстват неудобно и ги изместваме от позицията на обвиняващ в позицията на обвинен. Малцина са хората, които могат да реагират адекватно при една такава ситуация. Така ние винаги владеем положението. Разбра ли Нонче? Можеш ли да повториш, каквото ти казах?

– Разбрах те Трайчо, жив да си ми, кой те роди толкова умен и начетен, та ни събра, че и аз да разбера що е това келепир и висша политика! Ама Трайчо, още се притеснявам. Тез ми ти активисти, еколози, зелени-мелени и други са се обединили в разни групи и само постват в социалните мрежи статии и филми как разни държави съдят „Шеврон“ за причинени екологични катастрофи в Еквадор , Бразилия. Как разни хора протестират срещу добива на шистов газ, как в Германия също имат проблеми причинени от добива на шистов газ, разпространяват филма Газланд, който разследва технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Изнамерили са карта на авариите при добива на шистов газ в САЩ. В ляво са изборени населените места; когато човек кликне на името на града и се отваря прозорец, който обяснява кога и какъв вид авария е станало и най-важното има посочени източниците (публикации) на инфото. Имат списък с веществата използвани при добива на шистов газ и вредите които нанасят на организма и околната среда. Информират, че в самите САЩ са признали, че добива на шистов газ замърсява водите. И още, и още . . . Какво да правя, как да им отговоря?

– Проста ли си ма Ноно, не разбра ли от толкоз разговори дето те инструктирах. Каквото и да ти кажат, каквито и факти да ти извадят обявяваш всичко за лъжа, за инсинуация, за недоказани твърдения. Казваш лъжа е и това е! Няма значение, дали идва от Германия, Бразилия, Щатите, Еквадор, Франция- манция и т.н. Всички които твърдят, че добива на шистов газ е опасен обявяваш за лъжци и върли борци за руските интереси, няма англичани, германци, американци – всички те работят за Русия, срещу нашата енергийна независимост. А тези които, ги разпространяват тези данни в България, тях ги обявяваш за предатели и участници в световната конспирация срещу България и нейната енергийна независимост, постижима единственно и само чрез добива на шистов газ от чуждестранни инвеститори. Да не се изпуснеш да кажеш, че газа който нашите благодетели ще добиват, ще отива в чужбина, както и печалбите от продажбата му и , че ако искаме да го ползваме ще трябва да си го купуваме от тях, ако благоволят да ни го продадат на пазарни цени. Нито дума за това, че ще отървем консултантските.

Наблягаш на енергийната независимост, това е мехлем за ухото на всеки българин, и на откриването на нови работни места, чрез тези крупни инвеститори. Да не забравиш крупни. Нито дума, че работните места, ако ги има ще са само за охрана от пенсионери, и че земеделските земи върху които ще се извършва добива след това няма да стават за нищо, поради което много хора ще си изгубат препитанието, а голяма част от селското стопанство ще бъде унищожено. Разбра ли ма?

– Ох разбирам та Трайчо, разбирам та. Де да бях ербап като теб, да не ми пука и да мога да лъжа без да ми мигне окото като Дянков, ма нямам толкова стаж. Ами тези дето искат гаранции, на тях какво да им кажа?

– Как какво ма,  . . . .  заспала! Даваш гаранции одма, на кило, колкото искат толкова ,каквито искат такива. Казваш, че инвеститора е обещал да следи строго за природосъобразността на добива, че гарантира, че ако има нещо ще обезщети всеки един пострадал, дори и при най-минималната щета. Ще се снимаш с инвеститора, ще се облечете в зелено и ще отидете да посадите дръвчета в района на бъдещите сондажи, та да видят хората, че вярвате, че природата няма да бъде засегната.

– Ма някой викат, че хората се разболявали от рак и други страшни болести, хората дето живеят покрай сондажите. На тях какво да им кажа Трайчо, да се свети името ти!

– Кажи им, че правителството е взело всички мерки и ще се погрижи за всеки който се почувства неразположен и реши, че това има нещо общо със сондажите. Кажи им, че разполагаме с 300 000 свети мощи и 100 чудотворни икони. Че ще направим, не само „Българската коледа“, но и „Българският Великден, Гергьовден, Петровден, Ивановден, Атанасовден, Йордановден“ и още колкото има нужда такива лечебни мероприятия, така щото да не остане нито един гражданин, който да не прати поне по един есемес и така да осигури пари за лечението им.

– То хубаво Трайчо, ама има сред тия вагабонти и разни крайни елементи, дето с нищо не можеш да ги убедиш. Все правят протести, шествия, събрания, диспути, дебати, обсъждания, подписки. Тях какво да ги правя Трайчоооо, Трайчо?

– И на туй ли да та уча мари? Ще викнеш Миролюба и Бареков, ще им пуснеш по нещо, ще ги потупаш по рамото, ще се снимаш с тях, ще ги обявиш за журналисти на годината, ако трябва и орден ще им издействаш, той президента вече е наш, и те знаят какво да правят. Ще ги обявят тея елементи за хулигани, вагабонти и пияна тълпа, ще поискат прокуратурата да се самосезира, да ги залови, да ги озъпти и да ги обяви за терористи и екофундаменталисти. Ще попитат къде дреме полицията, ще настроят обществото срещу тях и Цветанов ще им спретне една акция „Сондьорите“, и приключваме с тях, обявяваме ги за престъпници и това е! Сега разбра ли ма?

– Разбрах та Трайчо, разбрах. Твоето слово, внесе успокоение в душата ми и вяра в утрешния ден, когато двамата с тебе ще се влеем в редиците на законно забогателите от консултантски услуги. Бойко да та поживи Трайчо, дето ма учиш и напътстваш.

Like this:

Like Зареждане…

Related