Хипертония и наднормено тегло | Calorex

1
264
Добави коментар
borola
borola

По данни на Световната здравна организация, днес все повече хора са с наднормено тегло. Наднорменото тегло се явява основен рисков фактор при поява на сърдечно-съдови заболявания и мозъчни инсулти; съкращава вероятната възраст за развитие на първия сърдечен пристъп с 4-8 години, особено ако излишъкът от мастни натрупвания е разположен в областта на корема. Особено неблагоприятна е прогнозата за хора с високо кръвно налягане и наднормено тегло.

Затлъстяването е прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма.
Голям процент от хората на възраст над 45 години са с наднормено тегло. В повечето случаи затлъстяването е с хранителен произход, което означава, че причините за затлъстяването са често преяждане и прекомерната консумация на високо калорични храни.
Недостатъчната физическа активност е втората по значимост причина за затлъстяване.
Много са редки случаите, в които затлъстяването се дължи на други причини.

Тънка талия – здраво сърце

Хора с широка талия и телосложение, което наподобява ябълка, са с по-висока степен на риск от сърдечни заболявания, в сравнение с тези, които имат нормални размери и форма на тялото. Друг инструмент за определяне на риска от сърдечно-съдови заболявания се явява измерването на обиколката на талията.
Обиколката на талията, кръвното налягане и нивото на холестерола в кръвта са индикатори за сърдечно-съдов риск.
Обикновено обиколката на талията не трябва да надвишава 94 см. при мъжете и 80 см. при жените.

Какво да правят хората с наднормено тегло

Ефективната програма за отслабване се основава на изграждане или възстановяване на хранителни навици и увеличаване на физическата активност. От физическите упражнения най-ефективни за намаляване на теглото и полезни за здравето са ходене, плуване, колоездене, танци. Тези прости мерки позволяват не само да се намали теглото, но и да се нормализира мастният и захарен обмен.

Диетични насоки

Режимът на хранене на хората с наднормено тегло трябва да се основава на прием на продукти с ниско съдържание на мазнини и захари, но богати на растителни протеини, микроелементи и фибри. Като цяло, е необходимо е да се намали количеството на консумираната храна.

Последствия от наднорменото тегло и ползи от загубата на излишно тегло

Доказано е, че наднорменото тегло води до развитие на хипертония, хиперхолестеролемия (състояние, характеризиращо се с високи нива на холестерол в кръвта), захарен диабет и др.
Хората с наднормено тегло по-често умират от инфаркт на миокарда и сърдечно-съдова недостатъчност.

Плюсове от загуба на излишно тегло: по-ниско кръвно налягане, облекчена дейност на сърдечно-съдовата система, понижаване на кръвната захар и холестерола, облекчаване на разширените вени, намаляване на болките в ставите, придобиване на увереност и оптимизъм.
При намаляване на телесното тегло с 5-10 килограма, значително намалява тежестта на симптоми, като: лесна уморяемост, болки в гърба, болки в тазобедрени и коленни стави, стенокардия, потене, задух, хъркане, менструални нарушения, излагане на стрес, жажда.

Преглеждания:
619