Втората Котюр колекция на Гайтън за Dior » Моден свят

2
Добави коментар
svetla58
svetla58

Безспорно най-атрактивната част от модните дефилета е представянето на колекциите Haute Couture. Висшата мода е най-високото стъпало, където гигантите в индустрията демонстрират своите най-изкусни умения. Седмицата на висшата мода в Париж започна на 23 януари и беше открита от френската марка Christian Dior.

След напускането на Джон Галиано, всеки следи с интерес развитието на бранда. За втори път неговият наследник Бил Гайтън е главен дизайнер на котюр колекцията на марката. Миналата година идеите му получиха различни отзиви – едни положителни, други не чак толкова. Едва ли някой обаче очаква да види работата на Галиано, пресъздадена по идентичен начин, въпреки че Гайтън от дълго време е дясната ръка на гениалния бивш дизайнер. Все пак говорим за нова гледна точка в стилистиката на Dior, проектирана през призмата на друг творец.

Haute Couture колекцията за пролетта на 2012 година е вдъхновена от 50-те години на миналия век и звучи много по-различно от моделите в есенната колекция. Ретро тенденциите се усещаха в цялостния облик на тоалетите и детайли като големи пандели, силно вталени или разкроени като камбанка поли. Деколтетата са тип-лодка или дълбоко изрязани с V-образна форма. Виждаме още графични принтове, деликатни брокатени декорации и силно напластяване на част от роклите. Типичните за Dior дълги ръкавици, които допълват шикозното излъчване, са перфектен завършек на визията.

Бил Гайтън заяви, че тази колекция отразява много повече неговата същност, от това което е показал преди. Определено си личи как моделите са създадени с много повече лекота, наблягайки на чувствената и витална женска натура. За целта цветовата палитра акцентира върху класическата гама в съчетание с телесни нюанси и магнетично лилаво.

Пищността, която бяхме свикнали да виждаме при Галиано, е заместена от много нежност и ефирност, постигната чрез прозрачен шифон и фина коприна. Дизайнерът обясни, че целта на колекцията е била да се използва прозрачността, за да се фокусира вниманието към структурата на дрехите, като подчертае чувственото излъчване.

„Това е като рентгенова версия на Диор, но всъщност виждате през дрехите„, разкри дизайнерът.

Автор: Делица Цонева

[polldaddy poll=5871609]