League of Legends – Преглед

4
Добави коментар
Windboy
Windboy

League of Legends – Преглед

24.01.2012
Публикувано в&nbspРевюта, Статии | 0

Първо искам да Ви поканя във българският форум на играта – League of Legends Bulgaria

League of Legends или „LoL“ както я наричат феновете й, е поредното Dota-Like заглавие, борещо се да постигне успеха на предшественика си. Това което дава много добър начален старт на играте е екипът който стои зад нея – *Riot Games*.
В съставът от хора работещи по LoL присъстват имена от ранга на:
Steve “Guinsoo” Feak – оригиналният създател на Defence of the Ancients;
Steve “Pendragon” Mescon – човекът създал DotA-Allstars.com и работил с DotA обществото в последните 5 години;
Tom “Zileas” Cadwell – бивш Play Balance Lead за Warcraft III: Frozen Throne, и дизайнер за World of Warcraft.

Ако сте играли Warcraft III модификацията Defence of the Ancients, то вие вече разбирате концепцията на League of Legends. Играта е лесна за научаване, но това по никакъв начин не означава, че начинаещите играчи могат да разберат всеки един нейн спектър.

„Златната Среда“ – това мога да кажа за графиката на кратко.
А на дълго – играта не блести с изключителна графика, нещо което в интерес на истината е плюс за игри от този жанр. Факт е, че когато графиката е „претруфена“ новият играч (особено тези които са играли DotA продължително време), се чувства затруднен да се ориентира в обстановката, често това води до не добро възприемане на случващото се около тях. Естествено това се превъзмогва, но отнема време, а малко хора са склонни да отделят това време за игра, при положение че вече имат алтернатива която се асимилира лесно.
Това, от друга страна, по никакъв начин не означава, графиката е за подценяване, напротив за такъв тип игри тя е точно това от което се нуждаете, нужното количество на детайлност, без да се прекалява и същевременно без да „наранява“ и „обижда“ очите ви.

Много има да се каже по адрес на геймплей-а на League of Legends – иновативен, агресивен и изключително Team Play ориентиран. Ще кажете „И какво от това?“ или „Какво искаш да кажеш?“. Добре ще поясня и за да съм максимално ясен ще ползвам за сравнение добре познатата ни вече DotA.

League of Legends е по-агресивна – Докато в DotA има включени много механики които предразполагат към отбранителен стил на игра в LoL агресивният стил е много по-възнаграждаващ, има се в предвид че тук златото натрупано от убиване на противникови Шампиони (героите) или асистенциите за това е повече от колкото в DotA. Често се случва във игрите от високо ниво, да започват 5v5 битки още от първи левел, което прави играта същото така и крайно Team Play ориентирана.

League of Legends е по-активна – идеята на LoL е, винаги да имаш какво да правиш. Уменията на Шампионите са с краткотрайно презареждане (Cool Down) докато обемът на маната (Mana Pool) на Шампионите (героите) е по-голям, това гарантира, че винаги ще има какво да направите освен да кликате с десния бутон на мишката. Това създава осещането за изключителна активност и същевременно скъсява продължителността на играта.

League of Legends е по-малко „произволна“ – в DotA има много компоненти – като руните, уменията на някои герои, механиките на терена, които предразполагат към „произволност“ на играта. Много от тези компоненти липсват в LoL като целта е развръзката на играта да зависи повече от уменията на играча, а не от това колко късмет е имал.

League of Legends е дори повече Team Play ориентирана – в допълнение към преди игралната подготовка, а именно конфигурирането на Summoner-а ви и изборът ви на Шампион, в играта са въведени елементи като епични чудовища които дават team buff-ове и глобален team experience за свалянето на кули. Общо взето развръзката на играта зависи повече от спечелването на отборните битки, от колкото от това кой сам ще успее да „изфарми“ най-добрите „айтеми“. Ще кажете „И DotA-та е team play ориентирана“, ДА! Но докато при DotA едно добре „нафармено“ или „фийднато“ кери (carry) може да мине през целия противников отбор почти без проблем, в LoL Шампионите са така устроени че това е невъзможно, колкото и да сте „оядени“ нямате силата на цял отбор. Друг фактор предразполагащ към отборна игра е фактът че в LoL няма опция „Buy Back“, което означава че веднъж умрял шампионът ви ще трябва да прекара цялото си време в „таверната“, това стимулира още повече спечелването на отборните битки и ги прави крайно ключови за развоя на играта.

League of Legends има така наречената Summoner система – В LоL играчите са „Summoner“-и или така поне биват представяни в играта. Като Summoner вие контролирате Шампионите (героите) в продължение на игралната сесия. След всяка игра вие добивате опит (experience) чрез който нивото на вашия Summoner расте. С качване на нивото вие получавате достъп до голямото разнообразие от Руни, Умения и Магии за вашия Summoner.

Плюсове и Минуси:

(+) Играта е БЕЗПЛАТНА.
(+) Прави впечатление така нареченият от Riot games, PVP.net клиент, който е първото нещо което виждате при стартиране на играта. Този клиент съдържа цялата информация нужна на играча, за да бъде част от LoL обществото. Там ще намерите данни за нивото на вашия Summoner , Шампионите, Резултатите от изиграните от вас игри (загуби/победи и др.) и т.н.
(+) Имате възможността да се реконектнете. Което ще рече, че ако сте напуснали играта при каквито и да е обстоятелства вие имате възможността да се върнете обратно.
(+) Автоматизирана matchmaking система, която позволява адекватно присъединяване към игри от вашето ниво.
(+) Шампионите (героите) са напълно различни от тези в DotA, което води до абсолютно уникално изживяване.
(+) Вградена опция за предаване (Surrender), както и подобрен mini-map който показва траекториите на предвижване на шампионите.
(+) Редовни ъпгрейди от страна на разработчиците.

(-) Играта е от „онзи“ тип, при които трябва да си наложите да играете за да разберете дали ви харесва или не, няма ревюта или мнения които могат да ви дадат точна оценка за играта, просто трябва да се преборите с черногледството и да я пуснете. Тук няма средно положение, или я „обожавате“ или я „мразите“.
(-) Графиката спада към така наречените „детски“ такива. Героите не са изключително, брутално, смъртоносно изглеждащи, те успяват да създадът впечатлението за „Приказни герои“ ама точно тези… от Приказките…
(-) Въпреки че имате „Предлагани за този шампион“ тип айтеми, останалото количесто айтеми е толкова голямо, че лесно може да ви се „завие свят“ докато намерите това което ви интересува (особено ако сте нов в LoL).

Взето от – http://doom-gaming.com/publications/2010/08/06/league-legends-review/

Игричката е доста забавна и приятна, след като я разучите малко. Героите ми се виждат малко не равностойни, но какво да се прави няма пълно щастие. Може да посетите и форума на нашите партньори(всъщност не са ни партньори – просто другият ми сайт ) където има гайдове и малко повече информация за героите в играта – League of Legends форуми.