SEO инструменти от Google

3
Добави коментар
penko
penko

Google е най-популярната сърсачка в света и ни предоставя множество инструменти и услуги за оптимизиране na сайтове, блогове и др. Всички инструменти имат различни цели и като цяло не се класифицират, като SEO инструменти, но могат да дадат много ценна информация, статистически данни и предложения за оптимизация на страниците за получаване на по-добър резултат в търсачката.

Всички инструменти от Google са безплатни!

1. Google Related Links – не толкова инструмент за SEO, но той ни помага да задържим посетителите на сайта, както и да видим каква информация вижда Google в конкретната страница. за да се ползва този инструмент е необходима покана от Google, която може да се заяви на адрес [email protected]

2. Google Analytics – Инструмент за следене и анализ на трафика на сайта. С негова помощ получаваме детайлна статистика за посетителите на сайта. Google Analytics ни помага да разберем, кое съдържание в сайта се харесва най-много, по кои думи сайта се класира най-добре в търсачките, кои сайтове “пращат” най-много посетители и още безброй други даннни.

3. Google Traffic Estimator – чрез този инструмент за рекламодатели в Google AdWords, можем предварително да узнаем доколко ще бъде популярно определено съдържание или колко пъти то ще бъде посетено, на базата на ключови думи, заглавия и фрази.

4. Google Keyword Tool – още един инструмент за рекламодатели в Google AdWords, който може да се използва за получаване на нови ключови думи – например за писането на нова статия за да получи повече посетители от Google избираме думите с най-много търсения.

5. Google Search-based Keyword Tool – още един инструмент на AdWords, който може да се използва за намиране и генериране на ключови думи на базата на броя на търсенията в Google. След това тези думи могат да се ползват в целевите страници (Landing pages) с максимално близко съдържание.

6. Google Website Optimizer – безплатен инструмент за тестване на сайта и за неговата оптимизация. С помоща на този инструмент може да се разбере например кой дизайн или темплейт най-много се харесва на потребителите. Изобщо инструмента е идеален при тестването на различни версии на сайта и дава подробна статистика за различните версии.

7. Google Zeitgeist – показва най-популярните, най-бързо нарастващите  и най-падащите тъсени фрази и думи за последната година. Това също може да се ползва, като източник на идеи за нови статии.

8. Google Trends – ако данните от Google Zeitgeist не са толкова значими за SEO, то Google Trends позволява на потребителите да гледат и да сравняват колко често е търсена дадена дума или фраза в Google във времето, до колко са популярни тези думи и фрази базирани на различни публикации по тази тема и също в кои географски райони са търсени най-много.

9. Google Insights for Search – с помоща на статистиките на Google (Insights for Search), която по същество се явява разширение на Google Trends могат да се сравняват обемите търсения на фрази и думи по различни региони, категории, промеждутъци от време и други свойства.

10. Trends for Websites – Google Trends за сайтове показва посещаемостта по региони, свързани сайтове, които посетителите на нашия сайт посещават и свързаните ключови думи и фрази. Много важен инструмент за анализ на конкуренцията!

11. Hot Trends – За уебмастърите, които искат да следват последните трендове – какво става в момента, горещите търсения, топ 40 на най-нарастващите търсения за момента. Обновява се постоянно в течение на деня.

12. Google Ad Planner – Инструмент за рекламодатели и уебмастъри, който дава много ценна информация за собствените сайтове и сайтовете на конкурентите, като статистика на трафика, демографски данни, интереси, посетители, свързани сайтове, ключови думи на сайта, количество уникални посетители на ден и др.

13. Google Toolbar – това е тулбар от Google, който показва PageRank на сайта – относителна оценка за ценността на страницата в мрежата (например, косвено ни показва количеството обратни връзки към сайта). Значението на PageRank помага на притежателите на сайта да определи кои материали са най харесвани, тъй като показва относително количеството връзки към дадена статия.

14. Google Webmaster Tools – дава възможност на уебмастърите детайлно да преглеждат редица отчети за видимостта на сайта от търсачката. Например може да се узнае степента на индексиране, могат да се видят вътрешните връзки и външните връзки на сайта, могат да се разберат позициите, на които е излизал сайта при търсене на някои от ключовите думи и фрази, могат да се видят грешки на идексирането, които пречат на нормалното показване на сайта от търсачката, може да се види и трафика, който е направил робота на Google. Освен това има инструменти за проверка на файла robots.txt, избор на основен адрес на сайта (с www или без), изпращане на sitemap за по добро индексиране и въобще ред инструменти, които могат да помогнат за подобряване на сайта и за по-доброто му представяне в търсачката.

15. Search Engine Optimization Starter Guide – Ръководство за SEO от Google в PDF формат