Екосистемата на предприятието | Доходите днес!

5
Добави коментар
pradinski
pradinski

Екосистемата на предприятието.

Източник: Ken Greenwood- High Performance Leadership
Един от белезите на Компания, управлявана чрез мениджърски стил, е възприемането на СТАТУКВОТО както от управляващите, така и от служителите/работниците. В сила е естествената характеристика „Статуквото е как да подредиш нещата“. Стилът на мениджмънт произвежда също и система на мениджмънт. Измеренията на организацията са затворени в СТИЛ и СИСТЕМА.
Лидерството, от друга страна, създава ЕКОСИСТЕМА. Концепцията за екосистемата означава постоянно РАЗВИТИЕ. Дали това развитие е позитивен растеж, което се нарича стабилен преход, или е негативно и небалансирано, зависи единствено от присъствието или отсъствието на лидерство.
Надпреварата с лодки е добро сравнение за анализ в бизнеса. Когато управляваш лодка, имаш на разположение екип, някакъв инвентар- весла, платна, спасителни жилетки, въжета, може би компас. Може да се случи да управляваш срещу вятъра, може и по посока на вятъра.
И така, състезанието започва, и искаме да победим в конкуренцията с другите лодки и екипажи. Всички лодки, които стартират, имат същите ресурси като нас, лодките са еднакви. Не можеш да спреш вятъра, можеш да променяш само своята позиция.
Кой ще победи? Някои лодки само ще участват и завършат в очакване на крайният резултат, други ще участват с желание да победят, но кой ще победи ще зависи от много неща: силата на екипажа, вярата в капитана и доверието един към друг, способността за взаимодействие, духът да се правят правилните неща в точното време, и очакванията на екипажа и на капитана.
На някои от лодките капитанът е МЕНИДЖЪР. Той/тя имат сработен екип, който отговаря бързо на командите, знаят си работата и никога НЕ ВЪРШАТ НИЩО преди да им е наредено. Тази лодка има СТРАХОТНА СИСТЕМА.
На другата лодка има ЛИДЕР. Лидерът има идея как те могат да спечелят състезанието, ако правят правилните неща в точното време. Неговият екипаж е малко по- различен. Един има отговорността за измерване на времето, друг отговаря за поддържането на правилния баланс, трети отговаря за платната, друг за посоката спрямо компаса. Капитанът потоянно получава информация от тези хора какво се случва по време на състезанието. Тази лодка има ЕКОСИСТЕМА.
При по- големи лодки с повече хора МЕНИДЖМЪНТЪТ започва да се превръща в проблем. Статуквото пречи на развитието.
Екосистемата остава „жива“ и в сложни ситуации, с което се демонстрират предимствата й пред мениджмънта.
Източник- Кен Грийнуд.

Both comments and pings are currently closed.