Гложенски манастир Св. Георги Победоносец – с. Гложене

1
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

Манастирът „Свети Георги Победоносец“ се намира на около 17 км от село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител се вижда още от далеч, тъй като е разположена на скалист връх в Тетевенската планина.

Смята се, че през ХІІІ в. киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ (управлявал 1218 г. – 1241 г.), построил в района манастир „Св. Преображение“ и малка крепост. Манастирът е съществувал до ХVІІ в., а в началото на ХVІІІ в. монасите построили нов манастир, посветен на „Св. Георги Победоносец”, на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Известно време двата манастира са съществували паралелно, като са били свързани помежду си от тунел в скалите.

В края на ХVІІІ и началото на ХІХ в. манастирът „Свети Георги Победоносец” е развивал просветна дейност – в близост до село Малък извор, както и в гр. Ловеч монасите от манастира основали метох и килийно училище.

Монашеските жилища са построени през 1858 г. на мястото на стари сгради. Първоначалната манастирска църква е разрушена след земетресенията през 1904 и 1913 г. Новата църква на манастира е изградена през 1931 г., като в нея е пренесен дърворезбованият иконостас, спасен от разрушения стар храм. Според легенда храмовата икона на манастира „Св. Георги Победоносец“, която се пази и до днес, е донесена от княз Глож от Киевско-Печорската лавра (голям манастир в Киев).

Гложенският манастир е обявен за архитектурно-строителен и исторически паметник с протокол на НСПОК от 19.06.2006 г. Манастирът е действащ мъжки, предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи. Повече информация за историята му посетителите могат да научат в брошурите, които се продават в църквата.

Храмовият празник в Гложенския манастир се чества на 6 май – Деня на Св. Георги.