Аквариумни рибки / riboci.INFO: Отглеждане и размножаване на скалария

22
Добави коментар
lubo935
lubo935

Отглеждане на скалария

Видът скалария е от семейстово цихлиди и се среща в Южна Америка. Обитават главно спокойните участъци на водоемите.
Тялото е дисковидно и сплескато, а устата им е остра. Оцветяването на тялото на скаларията е зеленикаво-сиво със сребрист блясък, а гърба им е с кафеникав оттенък. По тялото на рибата има 4 ивици, цвета на които се изменя в зависимост от настроението и поведението им и може да бъдат наситено-черни, черно-кафяви или сиви. Този вид риби са мирни, спокойни, слабоподвижни и лошо понасящи замърсяването. Лесно се плашат от бързи движения и рязката промяна на осветлението в и около аквариума.
Желателно е отглеждането на скалария да става в аквариум не по-малък от 80 литра и не по-нисък от 40 сантиметра, добре залесен с широколистни растения и направени няколко укрития. В съда също не трябва да има агресивни и динамични риби, като барбуси, защото тези риби закачат скалариите заради дългите перки и опашки и не е много приятно.
Този вид цихлиди достигат дължина от 15 снатиметра, но това става при отглеждането им в големи и високи аквариуми, температура на водата от 25 до 30 градуса С, а нейното рН от 6,5 до 7,5. Хубаво, при този вид, е да сменяте 20 – 30% от водата всяка седмица. Скалариите можете да храните с жива, замръзена или сихи храни, например: тубифекс, дафния, люспи, гранули, артемия и други.

Размножаване на Скалария

Размножаването на скаларията може да се осъществи, както в общ, така и в развъден (презназначен за развъждане) аквариум. От група млади риби се образуват двойки, които си заемат територия. В развъдния аквариум трябва да има растения с къси стебла и широки листа. Някои акваристи пренасят хайвера в инкубатор и използват изкуствени твърди листа, залепени по стените на аквариума. Хвърлянето на хайвера се забързва с повишаване на температурата до 28-30 градуса С. 1-2 дена преди хвърлянето на хайвера при мъжкия се вижда семепровод, приличащ на запетая със заострен край, а при женската се появява тъпо, цилиндрично яйцеполагало. Двойката чистят субстрата и след това хвърлят хайвера на него (около 350-600 зърна). Малките започват да плуват след 4-6 денонощия. Новородените се хранят с „жива прах“ или друга ситна храна. Мъжкият и женската се грижат за малките скаларии до полова зрялост – 10-12 месеца след раждането.

Успех!