Аквариумни рибки / riboci.INFO: Нагревател за аквариум

9
Добави коментар
lubo935
lubo935

За създаването на изкуствения поводен свят, какъвто е аквариума, е необходимо следното техническо оборудване: нагревател, осветление и филтър на водата.

Нагревател за аквариум

Повечето аквариумни рибки са свикнали на температура на водата в порядъка от 24 – 28 градуса С. Затова в аквариума се поставя съответния нагревател или награватели. Най разпространените и подходящи са термостатните нагреватели в стъклена тръбичка. Те са водоустойчиви и не корозират в солена вода. Около нагревателя трябва да има постоянна циркулация на водата, за да може тя е затоплена равномерно в целия аквариум. Мощността на нагреватея зависи от големината на аквариума и от това с колко градуса желаете да се покачи температурата на водата. Това зависи от самата стая, в която е аквариума. Ако тя не е отопляема или със слабо отопление ще ви трябва по мощен нагревател или по около 1,5 вата за литър вода. Ако стаята е отопляема ще ви е необходим 1 ват за литър. Без проблем можете да изберете и по-мощен нагревател. Това не се отразява на консумацията на електоенергия и на рибите в аквариума. Повечето по-мощни нагреватели имат термореле, като вие избирате каква да е температурата на водата и като я достигне той изключва (подобно на байлер), а като поистине водата пак се включва и така в един непрекъснат цикъл. Другото хубаво нещо на това да изберете по-мощен награвател е това, че той има по-голям запас от енергия и когато, например прекъсне електрозахранването, той запазва водата топла за по-дълго време.
Нивото на водата, която покрива нагревятеля трябва да е до там, където е обозначено на него. В противен случай не се изполсва пълния му капацитет.
В днешно време нагревателите са произведени по стандарт и са безопасни за здравето на рибките и на хората, но въпреки това, когато правите манипулации в аквариума изключете нагревателя, за да не стане авария и да пострадате и вие (отнася се главно за китайските нагреватели).

Успех!