Аквариумни рибки / riboci.INFO: Място на аквариума

7
Добави коментар
lubo935
lubo935

Здравейте драги посетители на riboci.info, в тази статия ще мислим място за вашият аквариум и ще ви дам полезни съвети за това къде не трябва и къде трябва да седи един аквариум.

Важно: Винаги, когато купувате аквариум, предварително трябва да сте наясно с позицията и мястото, с което разполагате!

Къде НЕ трябва да поставим аквариума ?

Не се препоръчва аквариума да е близо до прозорец, тоест не трябва да се излага на слънчева светлина. По този начин растат тези гадни, гнусни зелени растения по стъклата на съда и не е много полезно за самите рибки.

Аквариумът трябва да бъде на място, на което ще ви е удобно да го обслужвате. В пространството над аквариума не трябва да има нищо, защото често ще трябва да бъркате в него и няма да ви е особено удобно ако той е поставен в секция или в шкаф. Идеята за поставянето на аквариум на пода също не е добра, поради трудното му обслужване и най-вече за смяна на водата. Когато съда е на земята, от него няма да можете да източвате водата чрез системата на скачените съдове и водата да се източва с помощта на маркуч. За необходимите за аквариума кислород, осветление и филтрация, трябва да осигурите място близо до захранване с електрически ток или да прекарате ток до самия аквариум. Трябва да се има предвид къде ще капе водата при боравенето с аквариум. Ако сте с паркет или ламинат, поставете нещо пред аквариума, а ако имате килим на пода вкъщи, не се притеснявайте, на килима няма да му се отрази зле малко вода.

Поради голямата любопитност на малките деца и домашните любимци към мърдащите рибки във вашия аквариум, предвидете място, което малките деца, кучетата, котките не могат да го достигнат или да обърнат. Това важи особено за малките аквариуми, който са по-леки и по-лесно се обръщат. Все пак няма да ви е приятно да се приберете от работа някои ден и да заварите хола си прокиснал от вода и подскачащи рибки.

Важно: Когато си вземете аквариум (дори и малък), не го поставяйте директно на твърда повърхност. От тежестта на съда, той може лесно да се спука дори и от най-малкия предмет, дори и от песъчинка. За да избегнете тази ситуация, поставете по цялата площ на аквариума стиропор или стиродур. По този начин смекчавате напрежението по дъното на аквариума.

Къде трябва да поставим аквариума ?

Според мен най-правилно е аквариумът да бъде поставен на видимо място в помещението, в което ще е той, не зад вратата или на стената, на която е тя. Хубаво е, когато влезем в помещението, аквариумът да се вижда още от вратата. Както вече споменах не е желателно да е блозо до прозорц или по-скоро да не се излага на слънчева светлина.

Важно: За аквариуми над 100 литра, ви е необходим един от така наречените шкафове за аквариуми, които са с подсилена конструкция и могат да издържат теглото на съда. Ако нямате средства или пък не желаете такъв шкаф можете да си направите здрава конструкция по ваше желание или да поставите аквариума на достатъчно стабилно място. Съдът се поставя на стабилна равна повърхност, която трябва да е по цялата площ на аквариума, тоест не трябва да има стърчащи части на съда извън стабилната повърхност.
За аквариуми над 300 литра, тежащи от 500 килограма нагоре, не трябва да се гледа само шкафа или конструкцията, на която ще го поставите, ами и здравината на съответната сграда. Особено внимание се обръща на сградите с гредоред.

Успех!