Семки и бонбонки

9
Добави коментар
veny_g
veny_g

Нов паметник в градинката зад двореца (място – сбириток на кухи соцскулптури, които от кумова срама не изхвърлят) изненадва със свежото си чувство за хумор и пародийното разиграване на нетдавнашни житейски клишета.

Ето го, в цялото си великолепие – малкият боец по големия път, шампионът по енергийна социкономичност (или соценергийна икономичност?), гордостта на източногерманската автомобилна промишленост – незабравимият трабант! Увековечен от ръката на неизвестен ми майстор, който е оставил скромното Donev върху предната част на колата, където е мястото за табелката.

Ако имаше конкурс за паметници на тоталитаризма (NB! – не от, а на) този малък звяр, мечта на социалистическия шофьор и гордост на социалистическия автомобилостроител, щеше да е сред номинациите ми. Да не говорим за великолепната находка на съчетаване на несъчетаемото – в оная стилистика: гордият, невъзмутим образ на вожда, издигнат над всичко и всички – и дешифрирането на това „над“ като един обикновен трабант. Даже не „Мерцедес“, господа и другари 🙂

Както казах по повод „Стената“ на Селинджър, ей такива неща са съвременното градско изкуство. А не купчината камънаци и железарии, за които никой (дори и авторите им) не знае какви свръхестествени съобръжения са ги въздигнали в качеството на изкуство. За соцстатуите, които не пораждат грам сантимент, или поне грам туристически интерес (това последното е също вид оценка), за какво да говоря. Май ще се захвана с нещо като фоторепортаж за софийските статуи, идеята навлиза в мен като вирус 😉
Offtopic: Случайно установих, че безплатния image-server, който ползвах – Imashack, съвсем не е толкова юзър-френдли. За постинги, които гуглирах по ключонви думи, се оказа, че вместо картинки излиза това:

Мисля, че трябва сериозно да се размисля, не за всички тия, дето ни предлагат и продават разни неща, а за себе в света на абсолютното предлагане и продаване. Апропо, смятам, че всеки от нас, особено компютърно и Интернет изкушените, сме в тази ситуация. За Imageshack и подобните сървизи по-нататък ще пиша. Сега ми е важно осмислянето.