Аквариумни рибки / riboci.INFO: Отглеждане и размножаване на данио

19
Добави коментар
lubo935
lubo935

Данио е вид от семейство барбуси. Има няколко вида данио:

Данио рерио – достига дължина до 6 сантиметра и е разпространена в Азия, най-често във водите на Индия. Те са сребристи на цвят и по дължина на тялото си имат няколко сини шарки.
Точково данио – най-често срещана във водите на Тайланд и те също достигат до 6 сантиметра дължина. По тялото имат ясно изразени черни точици, от кадето идва и името им.
Малабарско данио – разпространена във водите на Шри Ланка и достига дължина до 10 сантиметра. За разлика от другите видове данио, този е с по-пъстри цветове. По дължина на тялото имат широка синкава ивица, на която има няколко тънки жълти шарки.
Розово данио – обитават реките на Индия и Тайланд. Достигат дължина до 6 сантиметра. Тялото има е розаво, с тънки бели ивици по дължината му.

Отглеждане на данио
Малабарско данио
Всички видове данио се отглеждат, горе-долу по един и същи начин. Отглеждането им не изисква много усилия. Много са атрактивни ако се отглеждат по 5-6 или повече рибки в един аквариум, защото се движат заедно и енергично. Не ви е нужен много голям съд, около 20-30 литра са достатъчни за отглеждането на 6-7 или повече рибки данио. Температурата на водата трябва да е от 22 до 26 градуса. Мъжката рибка данио се различава от женската по това че има по-ярки цветови и по-малко изразено коремче.
Данио може да се храни с храни от животински произход – тубифекс, артемия, дафния, както и със суха храна – люспи, пелети.

Размножаване на Данио

Данио рерио в пасаж
Както отглеждането, така и размножаването на данио е сравнително лесно. За целта ви трябват – едно женско данио и 2-3 мъжки. Те се поставят в малък, отделен аквариум – около 20тина литра. Водата в аквариума трябва да е около 10 сантиметра дълбочина и загрята до 20 – 24 градуса. Над дъното се поставя мрежа, например от комарник, за да пада хайвера под нея – по този начин възрастните риби не могат да изядът хайвера. Ако имате родилка за риби може да минете и без мрежа, като сложите рибите в нея.
Женската хвърля хайвера си обикновенно сутрин и от 100 до 400 зърна. След това може да махнете рибите и мрежата от аквариума, където е хайвера. Обикновено след 2-3 дена от хайвера се излюпват малки данио и се залепват по стените на аквариума за няколко дни. След това те започват да плуват и да се хранят. Новородените данио хранете с твърдо сварен жълтък.

Успех!