Едни от най-цветните и пъстри градове в света – Част 1 ~ Усмихнат Ден

2
Добави коментар
ccchrisi
ccchrisi

2/27/2012 01:06:00 сл.об.
 Usmihnat den
 

Града не е само бетон, стомана и упорита работа. Цветът на архитектурата и креативността на неговите жители могат да превърнат един скучен, сив град в една пъстра красота. От Фавеляс в Рио де Жанейро до Синия град в Индия и отвъд, цвета е основната черта на някои от най-красивите градове в света.
 

Перлата на италианската ревиера не е град, а по-скоро колекция от пет морски селища, които са признати от ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. Cinque Terre, Италия се състои от селата Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корниглиа, Манорала и Риомаджоре, всички от които са кацнали високо над тихото Средиземно море. Тези села притежават планински изглед пълен с ярки, разнообразни цветове, сякаш нарисувани от художник. Всяко едно тихо рибарско селище топло посреща своите гости пътещественици, някои от които често са сред списъка със най-големите знаменитости в света.
 

Преди поколения привилегированите жредци в Джодхпур, Индия боядисали домовете си сини за да се разграничат от останалата част от гражданите. Не след дълго, останалата част на стария град, Брамините ги последвали и боядисали в синьо, и техните домове. Докато градът се разширявал далеч отвъд неговите стари стени днес, централната му част е била почти изцяло в индиго цвят. Ако попитате местните хора за избора на цвят днес, ще получите много отговори. Някои могат да ви разкажат за привилегированите жредци, други предполагат, че така гонят комарите, а пък трети твърдят, че синия цвят охлажда домовете им като ги пази от горещото индийско слънце. Независимо от причината, ефектът е невероятен. Посетителите на Джодхпур може да се насладят на един от най-колоритните градове на планетата, където всяка тухла, греда и плочка е боядисана в страхотен, успокояващ цвят.

Град Сейнт Джонс намиращ се на остров Нюфаундленд е може би най-цветния град в Канада, пъстрите и топли цветове са отличителения белег на града напук на иначе хладния климат. Културния скъпоценен камък на Нюфаундленд , Сейнт Джонс разполага с много музеи, художествени галерии и градски паркове разположени по хълмистите му крайбрежни ивици. Ниските сгради са боядисани в най-различни гами от цветове, които се забелязват дори и от преминаващите корабите. Когато става въпрос за цвят, няма нищо скучно в този град намиращ се в най-източната точка на Северна Америка.

Ако цветът беше наркотик, наркозависимите щяха отдавна да са запрашили за Стария Сан Хуан. Старият Сан Хуан в Пуерто Рико е невероятна мозайка от цвят във всички посоки, град с богато културно наследство, споделено от местните хора и потомци на европейски изследователи. Сградите в Стария Сан Хуан са безкрайно различни, някои в топли и основни цветове, други в светли и пастелни. Дори улиците на това световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО са цветни – сините павета по улиците на Стария Сан Хуан са били транспортирани от Испания през 16-ти век. Хората там са толкова ярки, разнообразни и красиви колкото цветове на улиците, тяхното гостоприемство, трябва да бъде изпитано от всеки един пътешественик.

Въпреки позицията си на най-културно-прогресивния град в Съединените щати, друга дъга от цветове, свети ярко в Сан Франциско. Този гъсто населен град, е дом на една цветна архитектурна идентичност, отразена в разнообразните цветове на променящи се от врата до врата. Рисуваните Дами, ред от къщи в Долен Хейт – квартал на Сан Франциско, са едно от най-известните цветни произведения в града, но ярките цветове могат да бъдат намерени навсякъде из Сан Франциско.

Валпарайсо, Чили е наречен „Любимеца на океана“, „перлата на Тихия океан“ града, който „отива в рая“ – а също така е културната столица на тази географски тясна нация. Той е покрит с цвят от край до край, характеристика, която очарова поколения чилийците и чужденци. Валпарайсо се простира от брега на Тихия океан до високите планините, и покрива хълмовете с гледка толкова богата и красива колкото духа на хората, които го населяват. Всяка една от къщите в този град е боядисана в различни нюанси на яrки и светли цветове. Това е така поради факта, че всички кораби, които гарират на доковете за поправка или пребоядисване, оставят голямо количество боя, а хората я вземат и боядисват къщите си с нея. Пъстроцветните къщи са запазената марка на Валпараисо.

Едно малко ъгълче от Кейп Таун, Южна Африка е дом на малайскта етническа група и яркия архитектурен усет. Група от Югоизточна Азия и мюсюлмански имигранти са се превърнали в едно цяло в Бо Kaap, хълмист квартал на Кейптаун. Сградите на Bo Kaap са обсипани от светли и приветливи цветове, които се променят от адрес на адрес. Розово, оранжево, жълто и синьо се смесват в едно, за да създадат една великолепна наслада за окото.