Настинка или грип – как да ги разпознаем

110
Добави коментар

Настинка или грип – как да ги разпознаем

Март е месецът, в който все още валят снегове и е мразовито, но вече сме в очакването на пролетта. Усещаме, че „сезонът на надеждата” е наблизо и често даже при неуверената поява на слънчевото време искаме да заменим дебелите дрехи с нещо по-секси, което обаче увеличава риска от настинка, ако силно надценим лекото покачване на температурите.

Социалният живот на някои хора няколко месеца е спал зимен сън и чак сега започва да се пробужда. Имаме по-голямо желание за срещи с приятели след работа. Предстои и женският празник, когато даже и изявени домошарки ( като някои мои приятелки) решават да излязат извън зоната си на комфорт и да прекарат вечерта на парти вместо пред телевизора или компютъра. Но от друга страна на оживени места вирусите имат много повече обекти за нападение. Здравословното хранене и начин на живот са добра защита срещу тях, но ако все пак се случи да се почувстваме зле, навременните действия ще ни спестят няколко дена прекарани в леглото.

Много от нас не правят разлика между настинка и грип, а се оказва, че е много важно да определим какво точно е състоянието ни, за да предприемем ефективни мерки.

Вижте обяснението по този въпрос на Сюзън Рем, директор на Американската Фондация за Инфекциозни Заболявания.

Грип е когато…

Симптомите ви връхлетят изневиделица и имате висока температура над 38°. Втриса ви, имате болки в мускулите, затруднено дишане и отпадналост. Възможно е да имате и хрема, но подобни симптоми на възпаление на горната част на дихателните пътища са по-редки.

Как да действате

Веднага отидете на лекар. Антивирусните лекарства, които ще ви бъдат предписани, трябва да се вземат най-късно до 48 часа след появата на симптомите. Навременното лечение ще ускори възстановяването и ще намали риска от развитие на бронхит или пневмония.

Какво да НЕ правите

Най-добре е да се избягва самолечението и приемането на комбинация от лекарства закупени от аптеката без рецепта, тъй като може да сте избрали такива, в които да присъства една и съща съставка. Това може да доведе до предозиране на даденото вещество и интоксикация на организма ви, което допълнително ще затрудни излекуването ви.

Антибиотиците също не помагат при грип, тъй като те са предназначени за борба с бактерии, а не вируси. Но в определени случаи може да се наложи взимане и на антибиотици, ако се получат усложнения и освен грипната инфекция се появи и бактериална. Един от признаците е отделянето при кашлица на зелен секрет примесен с кръв.

Настинка е когато…

Симптомите са преди всичко в горната част на дихателните пътища или „над врата” – кихане, хрема, кашлица, болки в гърлото, сълзящи очи. Те се засилват постепенно в рамките на няколко дни. Може да изпитвате и втрисане и болки в мускулите, но много по-леки отколкото при грипното състояние.

Как да действате

Взимайте витамин C по 250-500 мг на ден веднага щом почувствате първите симптоми. Капките за нос и изчистването на носните канали със спрей с физиологичен разтвор са важни в този случай, защото това е мястото, където се размножават повечето вируси и след това навлизат в тялото.

При настинка антивирусните лекарства са неефективни, тъй като има над 200 вида вируси, които могат да я причинят и намирането на правилния антивирусен медикамент е като търсене на игла в купа сено. В този случай билковите отвари и лекарствата без рецепта за облекчаване на симптомите са възможно решение ( но консултацията с лекар е желателна, за да изберете най-доброто лекарство специално за вас и да се избегнат странични ефекти и алергии).

Какво да НЕ правите

Ако имате леко повишаване на температурата ( под 38°) не е задължително веднага да взимате лекарства за свалянето й ( освен ако не попадате в категорията хора, за които всяко покачване на температурата представлява риск), тъй като треската е естественият начин на тялото да се бори срещу инфекцията.

Не хабете силите си. Вземете си няколко почивни дни, за да може организмът ви да използва цялата си енергия за справяне с настинката. Пийте много течности, за да не се обезводните от повишената температура.

Внимавайте с отпушващите капки за нос, защото те може да помагат да дишате по-лесно като сгъстяват секрета, но с всяка следваща употреба техният ефект намалява и трябва да се използва по-голямо количество и по-често, за да постигнете облекчение, което пък увеличава риска от предозиране.

Пожелавам ви прекрасен месец март и вирусите да стоят далеч от вас

Коментари