Необикновенни дървета от цял ​​свят ~ Усмихнат Ден

2
Добави коментар
ccchrisi
ccchrisi

2/28/2012 02:07:00 сл.об.
 Usmihnat den
 

В света има около 100 000 различни вида, които са 1/4 от всички растителни видове на земята. Ето и едни от най-необичайните и особени дървета от цял ​​свят. Боабаба в Дерби, Австрлия – Затворническото дърво

Латинското име на това уникално дърво е Adansonia gregorii. Този боабаб, който е местно австралийско разстение се разпознава лесно поради издутата си основа. Това е единственият баобаб, който се среща в Австралия. Дървото може да достигне височина от 12 метра с изключително голям диаметър на основата- повече от 5 метра.

Боабаба на снимката по-горе се нарича „Затворническото дърво боабаб“. То се намира в Дерби, Австралия. Това голямо кухо дърво е известнно с това, че през 1890 е било използвано като затвор за пленници аборигени. Днес уникалното дърво е туристическа атракция.

Дървото Divi Divi

Чудите ли се какво се е случило на това дърво? Дървото Divi Divi (Caesalpinia coriaria) на снимката е странно изглеждащо растение, което често се среща в Аруба, и е известно под името“Watapana“. Защо тези дървета се срещат често в Аруба? В Аруба, дървото никога не е право поради ветровете пасати. Странното дърво е местно растение за Карибския басейн, Мексико, Централна Америка и северната част на Южна Америка, а също така е и националното дърво на Кюрасао. Divi Divi расте на височина до 9 метра.

Дъба параклис във Франция

Chene Chapelle е дъб в Seine-Maritime, Франция. Името му означава просто дъба параклис. Вярва се, че дъба е на 1000 години. Това дърво е най-известното дърво във Франция. Този 15 м дъб е с диаметър на основата 16 метра и има вита стълба около основата си, която осигурява достъп до двата параклиса построени през 1669.

Дървото на живота в САЩ

Във Филипините, наричат ​​кокосовата палма „дървото на живота“, защото дървото е много полезно и плодородно. Има още едно дърво наречено“дърво на живота“ в пустинята в Бахрейн. Дървото на живота в Бахрейн е едно от най-самотните дървета на света. Мескитът се намира на най-високата точка на безлюдната бахрейнска пустиня на стотици мили от други дървета. Вярва се, че дървото е на възраст около 400 години.

Дървото, на снимката по-долу също се нарича „дърво на живота“, но за разлика от споменатите първи две дървета, това не е истинско дърво – то е изкуственно дърво. Това изкуствено дърво се намира в животнското кралство на Дисни в Walt Disney World във Флорида, САЩ. Невероятното изкуствено дърво е високо 44 метра.

 
Sunland Baobab в Лимпопо, Южна Африка

Едно от най-необичайните дървета в света е Sunland Baobab. Това гигантско дърво се намира в Sunland Farm, Лимпопо в Южна Африка. Това е най-голямото от своя вид дърво – Adansonia digitata в света. Това дърво е добре известно в целия свят, защото вътре във вдлъбнатата си основа се намира бар и винарска изба.

Това огромно дърво има диаметър от 10.64 метра, с височина от 19 метра и корона с диаметър от 30.2 метра. Обиколката на стеблото е 33,4 метра.

Този вид боабаб също често се нарича Platland Baobab, Mooketsi Baobab и пъб дърво. Хралупата на дървото е превърната в пъб (кръчма) и винарска изба през 1993 г. от собствениците на фермата Sunland . От тогава тази необичайна забележителност се превъръща в популярна туристическа дестинация.

Дървото полилей (Chandelier tree)

Дървото полилей, познато още и като „дървото подлез“ е гигантска секвоя, намираща се на 175 мили южно от Сан Франциско на US 101. Дървото е имало нелеката съдба да му се прокопае тунел в основата преди повече от 80 години. Сега то се намира в центъра на 200 акрова секвойна гора. Срещу $3 ще ви позволят да преминете през него (освен ако не сте с фадрома).

Генерал Шърман

Това дърво представлява гигантска секвоя, намира се в националният парк в Калифорния и се вярва, че е на възраст между 2,300 и 2,700 години. То е високо 84 метра и е най-голямото безклонно дърво в света с обиколка на основата над 30 метра.

Дъговиден Евкалипт

Този вид евкалипт е и единствения представител на тези невероятни дървета от семейството на евкалиптите, чийто естествен дом е в северното полукълбо, а ако това не е достатъчно за да го наречем уникален, то просто вижте шарките му.

Цветът, който се намира на кората на този Евкалипт е и показател за възрастта на самото дърво, като колкото по – младо е дървото, толкова шарките му са по – свежи, а вътрешността му е със светлозелен цвят. Когато дървото започне да остарява шарките му започват да стават все по червеникави докато накрая съвсем изгубят свежото по себе си и започнат да стават все по – тъмни.

Някой, който наблюдава цялата тази красота би си помислил, че поради многото си цветове дървото сигурно е на централно място в религията на народите, които живеят с него, но за съжаление случая не е такъв. Този тип дървета се използват главно в хартиената индустрия, като дървесината им е особено добра за направата на хартия. Твърди се също така, че хартия направена от това дърво е доста по – екологична, в което аз лично не знам дали да вярвам напълно. И все пак дървото изглежда като излязло изпод детски ръце.

Tetrameles nudifloras, смокиновите дървета удушвачи в Камбоджа

Tetrameles nudifloras са известни като смокиновите дървета удушвачи. Тези дървета ръстят в руините на храма Ta Prohm в Камбоджа. Те бавно обгръщат храма, и сякаш го поглъщат. Тези дървета може се срещат в много страни от Южна и Югоизточна Азия. Те достигат до огромни рамери на височина и ширина.

Montezuma Cypress

Това дърво се намира в Santa Maria del Tule в щата Оаксака в Мексико. Обиколката му е 36 метра, а височината му 35 метра. Вярва се че е на възраст около 2000 години.

Ето и още малко снимки на доста странни дървета: