Как да поддържаме балансирана вегетарианска диета здравословно

10
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Да поддържаме балансирана вегетарианска диета може би ви изглежда много сложно, но ние от сп. Пудриера ви уверяваме, че с правилен подход можете да ядете храните, които обичате, но и които доставят на организма ви необходимите хранителни вещества. Тялото ви се нуждае от здравословен начин на живот, за да се чувства и духът ви на място и в добра кондиция. Дори да ви се струва невероятно една вегетарианска диета да поддържа приема на витамините и минералите, от които се нуждаете, това е факт. В комбинацията на вегетарианство и диета, инстинктивно човек си представя ограничение, лишение и съответно недостиг на едно или друго вещество. 

Оказва се обаче, че балансирана диета наистина има. Тайната е в това да се обърне внимание на различните видове храни, като в нашето ежедневие те трябва да са разнообразни. За вегетарианците, които ядат мляко и яйца, нещата са доста по-прости, докато тези, които са по-строги, трябва да внимават, тъй като липсата на някои основни хранителни елементи, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

На всички нас е добре известно, че вегетарианецът е човек, който не яде месо (+ птиче, риба). Въпреки това, съществуват различни видове вегетариански диети и в зависимост от нашите нужди, трябва да се съобразим каква диета ще бъде най-подходяща за нас. Например, имаме лактово-вегетариански диети, които позволяват яйца и млечни продукти, но изключват месото. Също така има лакто-вегетарианци, които приемат млечни продукти, но без яйца и съответно ово-вегетарианци, при които е обратното – ядат яйца, но не и млечни продукти. Накрая са и веганите, които не само, че изключват месо (+ птиче, риба), яйца, млечни продукти, но също и животински продукти, като мед и желатин. Когато става въпрос обаче, за балансирана вегетарианска диета, трябва да се приемат много плодове, зеленчуци, картофи, тестени изделия, боб, хляб и други нишестени. За омега-три мастни киселини се приемат соево масло и соеви храни, тофу, ленено масло, орехи, яйца и т.н. 

Когато става дума за вегетарианство, има някои основни и изключително важни хранителни вещества, които трябва да сте сигурни, че приемате: белтъчини, цинк, калций, желязо, витамини D и B12. Богати източници на желязо са яйцата, бобовите растения, тъмно-зелените зеленчуци, пълнозърнест хляб. Също така трябва да приемате храни богати на витамин С, за да може организма ви да усвои по-бърза желязото. 

Протеинът от своя страна е също толкова важен елемент. Той е от жизнено важно значение за растежа и възстановяването на вашите мускули, кости и кожа, сухожилия, коса и т.н. Най-разпространените храни, от които можете да си набавите протеин са месо, риба и млечни продукти. Но все пак не забравяйте, че бобът, грахта, лещата, фъстъците и т.н. са с невероятно ниско съдържание на мазнини и източник на протеини, фибри и минерали. Обикновено при вегетарианците нивото на съдържанието на цинк в организма е по-ниско от това на хората, приемащи месо. Това е така, защото организма на човек абсорбира по-добре минералите, когато те са ни доставени именно от месото. 

Най-труден е добивът на витамин B12, който се набавя само и единствено от животински източници. Ето защо, веганите трябва трябва да укрепят храненето си с много соево мляко и зърнени закуски. Също така може да се приема витамин D като добавка. Именно този витамин е от решаващо значение за общото здраве на човек, тъй като той спомага за изграждането и сформирането на червените кръвни клетки, преобразуването на въглехидрати, мазнини и протеини от храната в енергия и доставянето й в имунната система. 

Източник: otslabvam.info