Аквариумни рибки / riboci.INFO: Отглеждане и размножаване на колиза

3
Добави коментар
lubo935
lubo935

Отглеждане на колизаРибата от вида колиза (Colisa) е разпространен в теченията на реките Брахмапутра и Ганг. Тя е с изтеглено на дължина тяло, елипсовидно и леко сплескано отстрани. В коремните лъчи, които са нишковидно изтеглени, се намират органите за вкус и осезание. С помощта на хрилен лабиринт рибите поемат атмосферен въздух. Те са спокойни при отглеждане в изкуствена среда (аквариум), не нанасят вреда върху растенията. Обитават главно горните и средните слоеве на водата. При отглеждане на колиза в общ аквариум е хубаво той да бъде покрит с капак, за да може въздухът, който ще поемат рибките да е топъл, в противен случай те могат да „настинат“. Препоръчително е аквариумът да е залесен с плаващи растения и корени и да не е по-малък от 60 литра, защото различните видове колизи достигат до 5-6-7 сантиметра дължина. Рибата се отглежда при температура на водата от 23 до 28 градуса C и pH от 6,5 до 7,2. Видът може да се храни със следните храни: люспи, пелети, тубифекс и други сухи и живи храни.
Има няколко вида колизи – колиза хуна, колина лалиа, ивическа колиза и други, но всички си приличат и се размножават по еди и същ начин.

Размножаване на Колиза

Като хайверна рибка колизата се размножава чрез хвърляне на хайвер. Хвърлянето му може да стане и в общ аквариум, но за предпочитане е в друг по-ма аквариум, за да оцелее по-голяма част от потомството. Хубаво е този съд, в които ще местите двойката колизи да е добре залесен с няколко растения, които да плуват по повърхността на водата, а нейното ниво да е около 10 сантиметра. Хвърлянето на хайвера се стимулира като самките (женските риби) и самците (мъжките риби) се държат отделно в продължение на 1-2 седмици, като е хубаво водата да е свежа и да повишите нейната температура с 2-3 градуса С. Женските риби ще разпознаете по по-големите и красиви перки, но за съжаление те се намират по-трудно от мъжките. Ако искате да имате поколение от опреденели рибки поставете една или повече двойки в аквариум с дължина не по-малко от 40 сантиметра, за предпочитане е самките да са повече от самците. Мъжкият строи гнездо от пяна, под което женската хвърля хайвера. Тя обикновено се отделя след това. Както при макропода и при колизата мъжкият пази хайвера и в бъдеще малките, докато не се научат да плуват. Това става след около 3-5 денонощия, след което и мъжката риба се отделя. Новородените „бебенца“ рибки започнете да храните с инфузории, а след като попорастнат вече може и с храната на „големите“.

лък

Успех!