Аквариумни рибки / riboci.INFO: Отглеждане и размножаване на астронотус

10
Добави коментар
lubo935
lubo935

Астронотус или Astronotus ocellatus не е обикновенна рибка , тя е голяма и солидна риба. Харесват се не само заради тяхните внушителни размери, но и заради тяхната величествена големина и красота. Астронотусите се смятат за едни от най-едрите отглеждани и развъждани в аквариуми риби. В природата могат да достигнат размер до 35 см, а в аквариум около 20-30 сантиметра. Формата на тялото им е овална, плавниците им са големи и леко издължени. Шарките по тялото им са неравномерно разположено – на общия фон изпъкват сиво-червеникави до черни , разхвърляни петна и размити с жълт цвят. Под опашката е разположено голямо черно петно, приличащо на око. Видът се среща в Южна Америка, в района на Амазонка, Рио Парагвай , Рио Парана. Астронатусите живеят в много мека и абсолютно прозрачна вода. В Европа астронотусите се внасят през 1934 г. и досега се ползват с много голяма популярност от всички любители на акваристиката.

Отглеждане на астронотус

Риба с такъв размер, както предполагам знаете, се отглежда в голям аквариум – не по-малък от 100 литра. Група от четири – шест подрастващи малки се отглеждат в един аквариум, след което те се изберат по двойки, от които най-добрата се оставя в аквариума, а другите се отделят в други аквариуми. Малките астронотуси съжителстват спокойно с други видове рибки, но достигайки размер от 10-12 сантиметра е добре да се отделят по двойки или ако аквариумът ви е голям, в неголяма група, защото стават агресивни. Съквартирантите на астронотус трябва да са също едри риби, иначе ще бъдат изядени или най-малкото – нагризани. Същото важи и за аквариумните растения – те няма да бъдат изядени, но го грози изровяне, преместване или прегризване. Астронотусът е риба, която обича да си играе с интериора на аквариума и да го подрежда по свой вкус. Ако слагате растения в аквариума, най-добре ги закрепете с някакви тежести. Същото важи и за корените или камъните, гледайте да са масивни и трудни за разбутване. Астронотусите се хвалят с голямо IQ, бързо свикват с човек, взимат си храната направо от ръката, дори позволяват да ги галиш.

В акрариум от 100 литра можете да гледате НЕ повече от една двойка астронотуси. Разбира се, както е казъл Мечо Пух “Колкото повече, толкова повече“, така че по-голям аквариум е за предпочитане. Астронотусите нямат голяма претенциозност към водата, добре е да не е с прекалена твърдост и температурата да е около 22-25 градуса. Поради големия размер на рибите, водата трябва да е добре филтрирана и да се сменя ежеседмично по 20 – 25 процента от обема й.

Този вид риба е доста лакома и хубаво да се храни с храни като: парчета говеждо, морска риба, дъждовни червеи (червеите се държът в съд с вода в продължение на 4-5 часа, за да се почистят) или малки рибки. Може да се хранят и със сухи храни, които са с подходящ размер, напраимер гранули за едри цихлиди.
В аквариум, астронотусите живеят до 15 години. Максималният си размер достигат за няколко години, а полово съзряват след 2 години.

Размножаване на aстронотус

Когато узреят полово астронотусите хвърлят хайвер на периоди в обитавания от тях аквариум. Ако двойката живее сама в този аквариум, то тогава има много голям шанс за размножаване без да се оборурва друг аквариум. По време на размножаването големината на рибите не е правопропорционална на тяхната смелост, сиреч те са плашливи и при евентуално стряскане може да се стигне до изяждане на хайвера и малките рибки. Ако, обаче гледате двойката астронотоси в съжителство с други риби, то тогава ще ви трябва отделен оборудван аквариум, не по малкък от 150 литра. Хубаво е на дъното на аквариума да има голям плосък камък, на който ще се положи хайвера. Грунд и осветление може и да няма (те не играят роля). Температурата на водата трябва да се вдигне до 26-28 градуса.

В началото на процеса мъжкият може да е малко агресивен към женската, но това се поправя, като се разделят със стъклена преграда на 2-3 дни. Когато започнат да хвърлят хайвер, цветовете на рибите стават по-ярки. Полагането на хайвера става, като преди това дройката внимателно почиства повърхността на камъка. След това самото полагане се извършва от женската (едва ли някой ще си помисли обратното). Тя реди голям брой равномерни редици в продължение на 4-5 часа. Поради големината и плодородността на астонотусите, зърната могат да са хиляди. Родителите внимателно отглеждат хайвера, докато си излюпят малките – след 6-7 дни. Астронотусчетата може да храните с дребен циклоп, артемия и дафния, а след около седмица може да им давате и накълцан тубифекс. Поради неравномерният растеж на малките, се препоръчва периодично отделяне на по-големите от по-малките, за да не се изядат. Месец след излюпването си, рибките вече са около 2 сантиметра, при което е необходимо да се сменя 20% от водата всеки ден или много силна филтрация на аквариума.

Успех!