Аквариумни рибки / riboci.INFO: Отглеждане и размножаване на трихогастер

6
Добави коментар
lubo935
lubo935

Отглеждане на трихогастерТрихогастерите са разпространени главно в Азия, Бирма. Обитават богатите с растителност ручеи и езера. Тялото на този вид е относително високо, изтеглено и сплескано отстрани, а устата им е малка. В аквариума рибите са спокойни, но не е изключено да преследват дребни и лесно плашливи риби. Като колизата, и трохогастерът обитава главно средните и горните слоеве на водата, както и може да се простуди ако аквариума не е затворен с капак и въздухът над водата е студен. Аквариумът, в които ще отглеждате трихогастер трябва да е добре залесен с растения, плаващи на повърхността на водата и да е с обем не по-малко от 60 литра. Риба от този вид може да достигне дължина от 11-12 сантиметра, но тези размери се постигат при отглеждането им в по-големи аквариуми. Температурата на водата трябва да е в порядъка от 23 до 26 градуса С, а нейното pH от 6 до 7,3. Съществуват различни видове трихогастер, някои от които са: Мозаечен трихогастер, Лунен трихогастер, Златен трихогастер, Син трихогастер и Петнист трихогастер. Всички може да ги храните с суха, замразена или жива храна, например: люспи, тубифекс и други.

Размножаване на трихогастер

Трихогастерът е лабиринтова риба и се размножава подобно на макропода и колизата. Аквариумът, в които ще става оплождането и хвърлянето на хайвера трябва да е с дължина около 50 см и да има няколко растения. Препоръчва се предното стъкло на аквариума да се закрие, за да не се безпокоят рибите. Хубаво е около две седмици преди слагането на двойката, или повече риби, в отделния аквариум, да се разделят мъжките от женските риби. За размножаване, в отделния аквариум се слага мъжки с няколко женски или група риби, тъй като не всеки мъжкар е способен да оплоди хайвера. Стимул за хвърлянето му е повишаването на температурата до 27-30 градуса С и понижаване на рН – 6-7. Самеца (мъжката риба) строи на повърхността на водата гнездо от пяна. След хвърлянето на хайвера самката се отделя. Мъжкия се грижи за хайвера, който е около 2000 зърна.
Инкубационния период е 1-3 денонощия, малките плуват след 2-4 денонощия. Самеца се отделя, нивото на водата се понижава до 5-10 см и се държи така докато не се сформира лабиринта и рибите не започнат да хващат въздух с устата си. В началото можете да храните малките рибки с инфузории, ротатории, може яйчен жълтък, а като порастнат вече може и с храната на по-големите риби.

Успех!