Интересите на Европа се разминават с интересите на украинските газови изнудвачи

1
162
Добави коментар
stivi56
stivi56

С наближаването на края на газовия договор с Русия, Киевският режим все повече изпада в истерия и изнудване. Според ръководителя на „Нафтогаз”, А. Коболев, Киев ще подаде нов съдебен иск срещу „Газпром” за 12 млрд. долара, поради възможния спад на стойността на украинската газопреносна система след изграждането на „Северен поток-2” и „Турски поток” от Русия.

Според този лигльо, изграждането на обходни газотранспортни линии може да доведе до неизпълнение на договорните задължения от страна на Русия. Историята обаче мълчи за факта, че тези задължения приключват точно в края на 2019 г., когато „Северен поток 2“ трябва да заработи. И единствената възможност да се осигури поне някакъв транзитен поток от синьо гориво през украинската ГТС е да се сключи напълно нов договор с „Газпром”.

 

 

Нафтогаз много иска да води преговори с Москва. Оттук и съвършено маразматичните искания за компенсация за строителството на новите газопроводи. Те казват „или договор за транзит на газ с нас след 2019 г., или плащайте 12 млрд долара”. За да разберем пълната степен на брътвежите на Нафтогаз, достатъчно е да си представим как Германия, например, изисква 12 млрд. от Франция в Стокхолмския арбитраж за отварянето на верига супермаркети в Полша. Нали уж „прихващайки” гъшия пастет, поляците ще престанат да ядат германски наденички.

Според извратената логика на киевските лидери, „Газпром” със сигурност ще трябва да се изплаши и да седне на масата, за да избегне разходи в размер на 12 млрд. долара. И за да „изплашат напълно” Москва, Коболев и компанията заплашват да се появят на планираните газови преговори с представители на ЕС.

Паниката на украинските служители в газовата промишленост е напълно разбираема: без транзита на руски газ, който те се гърчат да продадат някому, тяхната газотранспортна система остава само купчина скрап, а майката на Пан Коболев ще остане без многомилионни парични преводи от синчето си. В „Нафтогаз” отново повдигнаха въпроса за разделението на компанията. Но това, от своя страна, ще блокира възможността на Киев да оспорва арбитража. Освен това, предлагайки на западните инвеститори износен и рисков актив, те също се опитват да наложат независими преговори с Русия за запълване на „ценния“ актив с газ.

Разбира се, за Европа е много по-лесно да стартира „Северен поток-2“ и „Турски поток“ колкото е възможно по-скоро, отколкото да купува, ремонтира и поддържа украинската газопреносна система, като също така търси с какво да я запълни. Без украинския газопровод, европейските купувачи ще живеят в мир, за разлика от Украйна.

Именно това, а не в загубата на три милиарда долара от транзит, въпреки че и тази сума е критична за страната, унищожена от Майдана, е основната заплаха за енергийната сигурност на Украйна. Митичните чуждестранни инвеститори не се интересуват от придобиването на газовата инфраструктура в страната.

Дори при най-благоприятните обстоятелства, ще се продават само магистралните разклонения на системата. А местните газопроводи нямат отношение към обемите на транзита на газ, които теоретично може да минат през Украйна след 2019. Това е, дори ако има газ в тях, Украйна ще трябва да купува газ за собствените си нужди от инвеститор по световни цени. Бюджетът ще определи разходите за обслужване на местните газопреносни мрежи. И ако вземете под внимание текущата „децентрализация“, тогава разходите могат да бъдат „окачени“ на местните бюджети. Не е необходимо да сте енергиен специалист, за да разберете, че такъв сценарий ще доведе до инфраструктурна катастрофа и технологични аварии.

Киевският режим, създаден след преврата през 2014 г., никога не е бил изправен пред задачата да снабдява гражданите си със синьо гориво. Неговата цел е да създава за Съединените щати конкурентно предимство на европейския газов пазар, да изтласка Русия оттам и да остане инструмент за изнудване на Руската федерация и ЕС. Колкото и здраво да се опитва „Нафтогаз” да докаже, че е в един окоп заедно с Европа, интересите на Европа са в пълно противоречие с тези на украинските изнудвачи и се състоят единствено в това да предостави синьо гориво на потребителите. Със или без Украйна, няма значение.

Превод: В.Сергеев