m.trud.bg | Влез в новините

1
Добави коментар
pashkula
pashkula

Киро Шкафа преди смъртта си: Следи ме джип с полицаи

Владимира Георгиева 26.03.2012 21:59

“От шест месеца ме следи полиция.” Това казал Киро Шкафа на адвокатката си Йолинка Станева само дни преди да го убият. Пред нея подсъдимият по “Наглите” Кирил Кирилов-Шкафа обяснил, че откакто е на свобода, след него върви джип “Хюндай Сантафе” с две ченгета.

“Всеки човек, който забелязва една кола да се движи зад него, едни хора, които среща по няколко пъти на ден, би се притеснил”, обясни Станева. И допълни: “Кирилов не искаше да се обърне към полицията. Беше убеден, че след като е излязъл от Врачанския затвор, ще бъде следен именно от МВР. Приемаше го за нормално”. Киро Шкафа разбрал, че хората от джипа не са от службите преди седмица. “Тогава отбеляза, че тези хора по външен вид и поведение не приличат много на полицейски служители. Предполагаше, че от полицията следят по-дискретно”, уточни Станева.

Днес тя се яви в Софийския градски съд, където бе насрочено поредното заседание по делото “Наглите”. Този път влезе в съдебната зала без клиента си.

Шкафа беше разстрелян в събота вечерта. Минути преди 22 ч неизвестните засега килъри засякоха 39-годишния мъж до дома му край бл. 384 в кв. “Младост 3” и откриха огън. Шкафа бе прострелян три пъти в краката. Издъхна почти веднага от кръвозагуба, понеже един от куршумите пронизва бедрената му артерия.

Шкафа се е прибирал от дома на Веселин Христов-Кубинеца, който също живее наблизо, коментираха разследващи. Кубинеца се прочу през февруари т. г., като стана свидетел срещу наркобандата на Стефан Бонев-Сако и Милен Дарвански-Катерицата.

Според една от версиите, която вчера се лансира, Шкафа по-рано е бил засечен и с хора близки до Сако. Все още се проверява дали убийството му е станало неволно, тъй като само е трябвало да бъде сплашен или е дело на аматьори. Засега разследващите твърдят, че докато Шкафа тичал под канонадата от куршуми, успял да се обади на Кубинеца. Казал му: “Стрелят ме тия с джипа”.

“Кирилов не вярваше, че някой иска да го убие. Мислеше, че го сплашват. Ако е свързал тези хора с нещо конкретно, щеше да сподели. Точно това го притесняваше, че го следят хора, които не познава, и не знае защо”, обясни Станева.

Веднага след разстрела упорито се заговори, че Шкафа се канел да каже пред прокуратурата кой е “мозъкът” на Наглите. Вчера от обвинението отхвърлиха тази версия. А адвокат Станева я определи като “удобна, но неправдоподобна.” Тя припомни, че до последно клиентът й е отричал да има нещо общо с Наглите. И напомни, че ден преди да бъде убит, той заяви пред съда, че обвиненията са абсурдни.

“Никога не е бил защитен свидетел и не е давал показания в полза на прокуратурата,” отсече Станева. Тя обвини прокуратурата, че не е поискала задържането на Шкафа, след като е изтекла последната му присъда, по която лежал в затвора във Враца.

Шкафа бил преместен там на 18 ноември 2010 г., докато бил по делото “Наглите” с мярка за неотклонение “Задържане под стража”. Съдът тогава приел, че той вече е излежал общо 12 г. по делото за грабеж, но наказанието му трябва да се завиши с 2 г., тъй като от досието му личи, че е рецидивист.

Така докато Шкафа лежал в затвора, на 21 януари м.г. съдия Виолета Магдалинчева изменила задържането му по делото “Наглите” в “подписка”. Мярката останала непроменена и след като преди половин година Шкафа излязъл от затвора.

“Като изтърпя присъдата си, прокуратурата трябваше да му поиска “задържане под стража” по “Наглите”. Но прокуратурата просто не си свърши работата”, оплака се адвокат Станева.

От обвинението обаче контрираха, че за да се измени мярката, Кирилов е трябвало да не се явява без уважителни причини в съда или да промени адреса си. “На всички е известно, че това не се е случило. Кирилов не е имал укоримо поведение. Мярката не може да бъде самоцел, тя се взима и променя само при определени предпоставки, които не са налице при него”, коментира прокурор Антоанета Близнакова.

Вчера съдия Магдалинчева прекрати делото “Наглите” срещу Кирилов, въпреки че смъртният му акт още не е издаден. “Докато няма документ, той се води жив”, възразиха адвокатите на подсъдимите. Магдалинчева обаче не протака, а прие, че съобщението за смърт от Александровска болница е достатъчно за прекратяване. Съдийката отказа да отложи и процеса за обжалване на определението с мотива, че “едва ли някой ще възрази, че Кирилов вече не е жив.”

Така делото продължи с пледоарии.

Лежал 14 години за три присъди

Киро Шкафа излежал във Врачанския затвор 14-годишна присъда, която била сформирана като общо наказание по 3 присъди за извършени от него различни престъпления. Това става ясно от досието на убития.

На 13 февруари 1999 г. Шкафа се споразумява със Софийската районна прокуратура Съдът одобрява “сделката” и му налага 1 г. затвор по обвинение за нанасяне на средна телесна повреда. Година по-късно, на 24 април, Районният съд в Монтана го осъжда на още 1 година заради бягство от съдебната палата в града.

Най-тежката присъда на Шкафа е прочетена на 11 март 2002 г. от Военния съд в Сливен: 17 г. за въоръжен грабеж над сержант от 1998 г. в с. Тополчане. Впоследствие тя е намалена от апелативния съд на 12 г. Накрая през 2010 г. Софийският градски съд му определя едно общо най-тежко наказание и го изпраща в затвора да го изтърпи.