Хикикомори – съвременните отшелници

3
Добави коментар
vicont
vicont

Хикикомори – съвременните отшелници

Хикикомори в превод от японски означава „същестуване в уединение”. С този термин в страната на изгряващото слънце наричат ново социално явление, което става все по-популярно сред подрастващите младежи. В последните няколко години зачестяват случаите, в които млади хора решават да водят аскетски начин на живот, доброволно обричащи себе си на затворничество между четирите стени на стаята си. Днес хикикомори е приело мащаб на епидемия след като вече няколко милиона човека са избрали подобен начин на живот.

Учение, успешна кариера, любов и дори родители – хикикомори нямат нужда от тях. Или на практика, нямат нужда от нищо или никой. Всичко, което съставлява техните интереси се свежда до интернет, от който получават телевизия и литература. Хикикомори рядко осъзнават собсвената си асоциалност като проблем. В много от тях възниква органическа потребност да оградят себе си от обкръжаващия ги свят.

Разбира се такива случаи са познати на всеки от нас и сме виждали примери за подобен начин на живот без хората да са хикикомори. Някои от вас може да са чували историята за момче, което от 3 години не е излизало на улицата. Било нормално момче, което си ходило на училище като всички останали, но имало проблем със съучениците си. Един ден, след като се върнало от учебни занятия, се заключило в кухнята на семейния апартамент и отказва да излезе от там до днес. Всеки ден по три пъти майка му му носи храна, оставяйки я пред вратата. Семейството до толкова влязло в положението на младежа, че си построило нова кухня.

Това доброволно изгнаничество не се счита толкова за психологически проблем от учените, колкото за социален феномен. В японската култура отшелничеството никога не е било считано за нещо противоестествено на човешката същност. До средата на 19 век, в Япония отшелничеството, присъства в тяхната култура, история и фолклор, а страната дълго време е скрита и неразбрана от останалия свят. Днес, много японци приемат съвремените хикикомори като продължение на традицията за живот далеч от светската суета.

Източник: фишки.нет

 

 

Вашият коментар