Светът угасва за „Часът на Земята“

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

152 държави и територии ще се включва официално в инициативата „Часът на Земята”. Те ще изключат осветлението си за един час тази вечер от 20.30 до 21.30 ч.   102 български общини се присъединяват към еконициативата “Часът на Земята”, съобщиха организаторите от международната природозащитна рганизация WWF.

На днешния 23 март от 20:30 часа в целия свят домове, публични сгради и съоръжения изгасват в призив за по-екологично бъдеще. Предвиждат се факелни шествия, а в София ще има спектакъл от светлини, с артисти и музиканти пред Народния театър.

Община Бургас за поредна година подкрепя инициативата и ще се включи активно в световната кампания. От 20:30 до 21:30 часа ще бъде загасено фасадното осветление на сградата на общината и значимите общински обекти с художествено осветление.  От администрацията призовават всички жители на Бургас също да подкрепят “Часът на Земята”. “Целта е да покажем, че всеки от нас е в състояние да промени света, в който живеем”, апелират от Общината.

Огромен огнен надпис ЗЕМЯ и факелно шествие са инициативите, които ще бъдат реализирани днес в морския град. Огненият пърформанс ще се състои в рамките на арт фестивала “Включи града”. От 19.30 часа от Казиното ще тръгне шествие в посока Пантеона. Там всеки желаещ ще може да се включи в мащабното изписване с чаени свещи на думата ЗЕМЯ. Така, когато бъдат изгасени всички светлини, публиката на феста ще може да види красивия надпис, който напомня за значението на земята и опазването на нейните ресурси.

От 20:30 часа на площад “Тройката” с факелно шествие и моделиране на знака “60+” чрез  запалени свещи, Бургас ще отбележи своя “Час на Земята”. Община Поморие и тази година също ще се включи в инициативата. Осветлението на общинските обекти ще бъде спряно от 20:30 до 21:30 часа.

Часът на Земята започва през 2007 година в глобален мащаб и през 2009 г. у нас. Инициативата привлича все повече последователи, създавайки едно глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми. Миналата година участие взеха 7000 града в 152 страни по целия свят. През 2012 г. светлините изгаснаха за час в 74 града в България и в знак на солидарност беше спряно осветлението на сградите на Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и др.