1 април – денят на шегата и… лъжата

14
Добави коментар
vestitel
vestitel

Днес е празник шеговит, зареди се със смях, бъди дяволит!

Днес е 1-ви Април, ден на хумора и шегата. Ден, в който всички трикове, лъжи, шеги и закачки са позволени и трябва да ги посрещаме с усмивка и чувство за хумор.

Защото според обичая от моя край ако на този ден успееш да излъжеш дори един човек и той се хване на лъжата ти, повеселите се задно, то ще бъдете здрави и усмихнати през цялата година. Затова днес не губете време, а спретнете забавни и интересни шегички на всички близки и познати, защото днес е денят на играта, на ловките и хитри номерца, с който съм сигурна, че няма да разсърдите никого, а напротив ще развеселите и ще повдигнете настроението на всички за един прекрасен ден. Та нали днес е най-забавния ден в годината – позабавлявайте се, кога ако не днес!
А ето и малко факти:

През 16 век, Франция е празнувала Нова година, точно както ние днес, освен с една малка, но значителна, разлика – отбелязвали настъпването на новата година на 1 Април.

През 1562 г. папа Григорий променя календара и от този момент нататък Нова година започва да се посреща на 1 Януари. Много хора обаче не обърнали внимание на тази промяна или просто вече дотолкова били свикнали, че Нова година се празнува на 1 Април, че продължили да си я празнуват на тази дата.

Както винаги ще се намерят и шегаджии, които започнали да им се подиграват, както и да спретват шеги, с които да ги компрометират.

По света и у нас

Във Франция първи Април се нарича Poisson d’Avril (Денят на Априлските глупци). Децата там си лепят хартиени ленти по гърбовете с надписи „Априлски глупчо“ и ако човекът не разбере, цял ден ще се разхожда с него и ще сее смях и веселие.

В Англия пък шеги и трикове могат да се спретват само сутрин. В Португалия денят се празнува в неделя и понеделник, точно преди Великите пости, шегаджиите обикалят улиците и хвърлят брашно върху дрехите на минувачите.

В България също сме много изобретателни и в тази област. Спомням си един семеен първи април. Брат ми беше купил от любимите ни бисквити, слепени по две със страхотно сладък крем. На закуска цялото семейство се нахвърлихме върху кутията, за да се почерпим, но скоро всеки от нас остави своята нахапана бисквитка и тихомълком се изниза от масата – вместо вкусния крем брат ми беше залепил биксвитките с паста за зъби. Беше забавно.

Защо заклетите ергени не могат да готвят?„Събрали се една вечер, двама приятели – заклети ергени, да си поговорят на по чаша бира. Разговорът си вървял спокойно, говорили за времето, спорт, политика и накрая стигнали до готвенето. Първият казал:- Подариха ми една готварска книга, много интересна и полезна изглежда, отвярял съм я много пъти, но колкото и голямо желание да имам, никога не успях да направя нещо от нея.“- Много ли са сложни нещата вътре? – попитал другият.- О не, никак даже, но всички рецепти започнат по един и същи начин – „Вземете чиста чиния…“

Честит 1-ви Април, приятели, бъдете здрави, усмихнати и лъчезарни, влюбени, красиви, вечно млади и щастливи! И се оставете поне веднъж на този ден да бъдете излъгани, на късмет е!