Плодово-зеленчукова диета

46
Добави коментар
temi
temi

Плодово-зеленчуковата диета е добре балансирана и богата на витамини. Не предизвиква остро чувство на глад и се понася добре. Прилага се в продължение на една седмица. Може да се повтаря не по-често от веднъж месечно.

Плодово-зеленчукова диета – примерно меню

Закуска: Приготвя се каша от овесени ядки и пшенични трици. Вземат се 1-2 лъжици пресети пшенични трици и се варят около 20 минути в 1 чаша мляко, покрити с капак. След това се добавят 1 лъжица овесени ядки и кашата се вари още десетина минути на слаб огън. Не се добавя захар. По желание кашата може да се подправи с щипка сол и съвсем малко зехтин. Закуската завършва с чаша ароматен билков чай без захар (от липов цвят, мента или маточина). Такава закуска съдържа само 200 ккал, но е много засищаща.

Обяд:Зеленчукова супа, приготвена с пилешки бульон. В кипящата вода се пуска готово кубче бульон и се добавят нарязани зеленчуци по избор (моркови, брюкселско зеле, карфиол, зелен фасул и т.н.). Супата се вари 20-25 минути на тих огън. След порцията супа за десерт се изяжда 1 ябълка или 1 чаша компот без захар.

Вечеря: Приготвя се салата от варени или сурови зеленчуци по избор, подправена с лимонов сок и съвсем малко зехтин и сол. Може да се приготви и сладка салата от моркови и ябълки с мед и орехи. Морковите и ябълките се нарязват на тънки ивички или се настъргват на едро ренде, смесват се с 1 чаена лъжичка мед и се поръсват със счукани орехови ядки.

Ако салатата ви се стори недостатъчна, може да изпиете чаша айран.

Преди лягане:Изпива се чаша натурален сок по избор. 09.03.2012/Биляна Божилова