Как да си направите сами шкаф – барче

12
Добави коментар
lucynda
lucynda

Как да си направите сами шкаф – барче

15.01.2009 г.

Този стилен шкаф – барче не само ще съхранява напитките Ви, но ще Ви служи и за място, където да закачите чашите си за вино – един неотменен аксесоар за всяка романтична вечер с любимия човек. Необходими материали:

1 плоскост от шперплат с размери 240 x 120 x 1.7 см. (можете да използвате по-евтин материал, стига поне едната му страна да бъде подходяща) 1 плоскост от шперплат с размери 90 x 60 x 1.2 см. 1 плоскост от шперплат с размери 90 x 60 x 0.3 см. 3 броя дюбели с диаметър 16 мм. и дължина 1.8 м. чамов фурнир с размери 17 х 10 мм. и дължина 6 м. чамов фурнир с размери 30 х 19 мм. и дължина 1.5 м. чамов фурнир с размери 50 х 10 мм. и дължина 1.5 м. 2 скрити панти 1 дръжка за врата (топка или лост) винтове за талашитени плоскости с размер 4.2 см. лепило самозалепваща се бояджийска хартиена лента

Необходими инструменти:

циркуляр малко трионче за фина резба ръчен трион дървообработваща фреза (инструмент за набраздяване) дрелка линеал

Инструкции:

1. С помощта на циркуляра изрежете компонентите от плоскостта с размери 240 x 120 x 1.7 см. (диаграма А). Уверете се, че при рязането по-добрата й страна е разположена надолу. За измерването използвайте линеала.

2. За да придадете на ръбовете по-прилежен вид, залепете няколко фурнира с дебелина 17 мм. към предните ръбове на всички онези елементи, които сте изрязали току-що. Докато лепилото изсъхне залепете фурнира към плоскостите с помощта на бояджийската лента.

3. Изрежете от плоскостта с размери 90 x 60 x 1.2 см. двете релси (жлебове) за горната част на конструкцията. Те трябва да са с размер 60 x 8 см. След това с помощта на ръчния трион изрежете предната и задната част на крайните части, така че те да паснат на така оформените релси. Всяка бразда трябва да е широка 8 см. и дълбока 1.2 см.

4. Монтирайте релсите към горния край на страничните части на шкафа с помощта на лепило и винтове (Вижте диаграма В).

5. Монтирайте с винтове най-долният рафт. Той трябва да е разположен на около 3 см. от дъното на страничните части на шкафа – така, че да се получи базисната конструкция на мебела.

6. С помощта на малкото трионче изречете 2 прореза в парчето шперплат, което ще играе ролята на лавица за чашите за вино. Прорезите трябва да са широки 1.5 см. и дълбоки 25 см., и да са в посока от предната част към задната (диаграма С). Накрая залепете с лепило и монтирайте с винтове рафта – на разстояние 6 см. от горната част на централната преграда.

7. Прикрепете средния рафт към централната преграда и след това наместете преградата на 22 см. от една от страните на шкафа (диаграма Е).

8. След като рафтовете вече са поставени, е време да монтирате вратичката. Измерете разстоянието между средния рафт и дъното (това Ви дава височината на вратата) и това между централната преграда и крайната част (което Ви дава ширината на вратата). Изрежете вратичката от шперплата с дебелина 1.2 см. и добавете фурнира (5 х 1 см.) около ръбовете. Монтирайте я към основната конструкция на шкафа с помощта на двете панти и сложете дръжката. След това направете задната част на мебела и използвайте лепило и винтове, за да я монтирате на мястото й.

9. За мястото, в което ще съхранявате виното, използвайте оставащите прегради с размер 30 х 84.1 см. и ги разположете между централната преграда и страничната част на шкафа, на равни разстояния една от друга. Преградите, които ще съставляват поставката за вино трябва да бъдат предварително обработени – върху тях трябва да се пробият дупки за дюбелите, така че да могат да бъдат монтирани вътре в конструкцията (диаграма D). Дупките трябва да са с диаметър 16 мм., така че да обхванат плътно дюбелите. Стегнете преградите една за друга със скоби и пробийте дупките, като внимавате те да са разположени в права линия. Разрежете дюбела на 14 равни части. Преди да монтирате преградите за поставката за вино, поставете дюбелите в 14-те дупки, които сте пробили. След това разположете преградите на равни разстояния между крайната част и централната преграда на шкафа. Накрая ги монтирайте на място с лепило и винтове (диаграма Е).

10. Поставете горната плоскост върху конструкцията и я монтирайте с винтове, като ги промушите от долната страна към релсите.

11. След като сте сглобили шкафа – барче, можете да обработите повърхностите с шкурка и да нанесете покритие (лак, боя, оцветител).

Източник: Ourhouse.ninemsn.com.au
Посещения: 3023