Домашна шоколадово-лешникова паста | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

1
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Домашна шоколадово-лешникова паста
От: ГАСТРОНОМ

 

Прочетено: 613
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0

За 2 бурканчета:
200 гр цели сурови лешници, 400 гр пълномаслено прясно мляко, 60 гр пълномаслено сухо мляко, 40 гр мед, 170 гр полусладък шоколад, 140 гр млечен шоколад, щипка сол

 

Разпределете ядките върху хартия за печене. Сложете ги във фурната на 180 градуса за 10-15 мин, като разбърквате от време на време, докато покафенеят.
Докато ядките се пекат, сложете млякото на котлона в малка тенджерка, като добавите към него сухото мляко, меда и щипка сол. Стоплете само колкото да започне да бълбука и махнете от котлона.
В чиста суха купа на водна баня на котлона или пък в микровълнова разтопете двата вида шоколад заедно, като предварително ги начупите на парченца.
Когато ядките са готови, извадете ги от фурната и с шпатула ги преместете върху кухненска кърпа. Потъркайте ги с кърпата, за да премахнете всякакви люспещи се частички. Смелете ядките в кухненски процесор, докато се получи гладко брашно (в зависимост от процесора, възможно е да не се получи съвсем гладко). Добавете разтопения шоколад и продължете да разбивате с процесора, като от време на време спирате, за да остържете сместа от стените на купата, ако е необходимо. Когато сместа стане хомогенна, добавете млякото и продължете да разбивате с процесора, докато всичко се смеси отлично.
Разпределете сместа в 2 бурканчета и поставете в хладилника. Може да се съхранява до 1 седмица.
Пастата е чудесна върху филийки или с палачинки за закуска. Може да се използва и като крем за торти.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ