Витамин F – ползи и източници

1
495
Добави коментар
biomall
biomall

Витамин F представлява есенциална мастна киселина, която се състои от омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тялото не може да произвежда само витамина, затова трябва да се набавя с хранителни добавки или с храната.

За какво е полезен витамин F?

Този витамин е от особено значение за поддържането на здрави и красиви кожа и нокти. Без достатъчни концентрации на витамин F в организма, ноктите и косата са сухи и чупливи и като цяло в недобро здраве. Освет това витаминът е много важен за растежа на ноктите и косата, затова и при недостиг, те растат доста бавно в сравнение с традиционното. Когато осигурите достатъчни количества от витамин F на организма, ноктите са здрави и силни, а косата – блестяща и силна, кожата също засиява и не се изсушава.

Намалява нивата на холестерола

Добрите концентрации на витамин F в организма поддържа нивата на холестерола в граници, включително на така наречения „лош холестерол”. Поддържането на нивата на холестерола в граници, е гаранция за подобрено кръвообращение, което води до по-добро възстановяване на организма и неговите клетки.

Намален риск от заболявания на сърцето

Витамин F подобрява функциите на сърцето и тези на сърдечно-съдовата система. Когато витамин F е част от ежедневното ви меню, ще се подобри здравето на сърцето и неговите функции. Затова направете всичко възможно да консумирате повече от този важен и не толкова известен витамин.

Кои храни съдържат витамин F?

За да поддържаме добри нива на витамин F в организма е много важно за здравето и състоянието на организма, както се запознахме по-горе. Затова е важно да знаем кои са основните храни, които го съдържат и да ги консумираме възможно по-често.

Масла – Различните масла съдържат различни есенциални мазнини. Маслата от соя, шафран и царевица са богати на линолеова киселина, която изгражда витамин F. Дневният препоръчителен прием на линолеова киселина (вид омега-6 мастна киселина) е 12-17 гр. за мъжете и 9-11 гр. за жените. Маслото от ленено семе е също много богато на алфалинолеова киселина и е ценен източник на витамин F. Друг добър източник е маслото от орех.
Семена и ядки – Известно е, че мастноразтворимите витамини, сред които е и витамин F, се съдържат в ядките и семената. Едни от най-добрите източници на витамина са изсушените слънчогледови семена. Други източници са: кедровите ядки, пеканите и бразилските орехи, както и добре познатите ни по нашите ширини орехи.
Животински продукти – Полезните животински продукти съдържат и полезни хранителни вещества. Такива са белите меса и рибата. Жервените меса не се числят в тази категория. Добри източници са: риба като сьомга, риба тон, камбала. Най-добрият прием на омега-3 мастни киселини и съответно на витамин F се осигурява с консумация на качествена риба 2 пъти седмично – това е част и от най-полезната Средиземноморска диета, която всъщност е и начин на живот.