9 велики скулптури – тема за Светът – Idi.bg

79
Добави коментар
diamant
diamant

От много векове насам, велики хора на изкуството са “дарявали“ човечеството с прекрасни творби, сред които са и скулптурите. Ето списък с 9 велики скулптури.

Бронзовата статуя на „Давид“

Създадената през 1440-те от Донатело бронзова статуя на Давид е една от най-известните скулптури понастоящем. Това е първата бронзова статуя за Ренесанса, и първата по рода си, която изобразява изправен гол мъж. Скулптурата отразява Давид със загадъчна усмивка, който позира, след като е отрязал главата на Голиат.

Младежът стои гол, носейки единствено ботуши и шапка, и държи меча на Голиат. Съществуват спорове относно годината, в която е сътворена статуята. Предполага се, че е в периода между 1420 – те и 1460-те.

Статуята на “Дискохвъргачът“

“Хвърлячът на диск“ е популярна, но изгубена гръцка творба, която в оригинал е изработена от бронз. Завършена е около 460-450 година преди Христа. Известна е благодарение на многото римски копия на оригинала. Както обикновено в гръцките олимпийски игри, атлетът е чисто гол.

“ Целувката“

“Целувката“  е мраморна скулптура, изработена от френския скулптор Огюст Роден през 1889  година, която има интересна история. Тя изобразява италианска жена с благороден произход, увековечена в творбата на Данте – “Ад“, която се влюбва с брата на своя съпруг Джовани Малатеста – Паоло.  Върху статуята е изобразена и книга, която се намира в ръката на Паоло. Устните на влюбените не се докосват, което предполага, че двойката е била прекъсната. Те намират смъртта си, преди устните им да се слеят. Когато критиците за първи път видели скулптурата през 1887 година, те предложили нетипичното наименование – Le Baiser ( “ Целувката“).

“Хермес с детето Дионис “

“Хермес с детето Дионис“, позната още като “ Хермес от  Праксител “ и “ Хермес от Олимп“, е древна гръцка скулптура, изобразяваща бога Хермес и детето Дионис, намерена през 1877 година из руините на храма на Хера в Олимпия.  Скулптурата е дело на Праксител и датира от 4-ти в. пр. Хр.. Творението е повлияно от образа на гръцкия пътешественик Павзаний и има основен принос в сформирането на творческия стил на Праксител. Определено тази скулптура е едно от най-великите му творения, на което в древни времена не са били открити изработени копия.

Статуята на Юстиция

Статуята на Юстиция  е една от най-великите скулптури в света. Създаването й не се приписва на нито един творец, но е факт, че образът й украсява много сгради на съдилища по света, което и допринася за нейната популярност. Статуята има много имена, сред които и “Везните на справедливостта“ и “Сляпата справедливост“. Скулптурата датира от далечни времена на Древна Гърция и Рим. Тя е събирателен образ на древногръцките богини Дике (на правото, справедливостта и истината) и Темида (на правосъдието).

Пиета

Създадената от Микеланджело  скулптура “Пиета“ олицетворява Дева Мария, която държи в ръцете си своя син – Иисус Христос. Преди да сътвори този шедьовър, Микеланджело не е бил сред известните скулптури. Той е бил едва на 20 години, когато е споменал, че има намерение да направи скулптура, изобразяваща Дева Мария и сина й. Две години след това, от една единствена мраморна плоча той успява да създаде една от най-красивите скулптури.

“Мислителят“

Известната скулптура “Мислителят“ е дело на Огюст Роден. Първоначално тя е носила наименованието “ Поетът“ и е била част от Музея на декоративните изкуства, Париж. Началната идея е била статуята да бъде поставена близо до входната врата. Роден, вдъхновен от “Божествената комедия“ на Данте е нарекъл вратите на музея “Портите към ада“. Всяко едно от изложените произведения на изкуството е характеризирало определен персонаж от епическата поема. Замисълът на позиционирането на статуята пред входните врати е целял “Мислителят“ да е  олицетворение на Данте, който седи пред “Портите към ада“, обмисляйки своята велика поема. В крайна сметка, умален макет на статуята е разположен на върха на портите, размишляващ върху адските съдби на минаващите отдолу. Скулптурата изобразява гол мъж, тъй като Роден е искал да пресъздаде интелекта и поезията.

Венера Милоска

Статуята на Венера Милоска е създадена в периода между 100 и 130 г. пр. Хр. Счита се, че изобразява Афродита (според римската митология – Венера) – древногръцката богиня на любовта и красотата. Тази мраморна скулптура е малко по-висока от човешки ръст – 203 см. Нейните ръце и оригиналният плинт, върху който е била поставена, липсват.

От надписите върху плинта й се счита, че мраморната основа е била творение на Александър от Антиохия, въпреки че това дело е било приписвано в миналото на друг скулптор – Праксител. Понастоящем Венера Милоска е изложена в Лувъра, Париж.

 “Давид “

“Давид“ е шедьовър на ренесансовата скулптура, създаден от италианския художник, скулптор, поет и архитект Микеланджело между 1501 и 1504 година. Представлява мраморна статуя, която е висока 5,17 метра, изобразяваща гол мъж – библейския персонаж Давид, любим художествен обект на Флоренция. Първоначално се е планувало статуята да бъде поставена нависоко – върху фасадата на катедралата “Санта Мария дел Фиоре“, но вместо това тя е разположена на обществения площад “Синьория“, където се намира и седалището на правителството във Флоренция.

Статуята е официално представена на 8-ми септември 1504 година. Поради естеството на персонажа, който изобразява, тя много скоро след това се е превърнала в символ  на идеята за защитата на гражданските свободи, въплътена във Флорентинската република – независимият град-държава е заплашен от всички страни от по-мощни съперничещи си членки и от хегемонията на семейство Медичи. Погледът на Давид, изпълнен с предупредителен блясък, е устремен към Рим. През 1873 година статуята е преместена в Академия за изящни изкуства.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 9455 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност