INSIDE of the Raven: За буквите

3
Добави коментар

Скъпи читатели,

Тъй като днес е 24 май – ден на славянската писменост и култура, аз реших да отнеса днешната си статия именно по тази тема. Lame, биха казали мнозинството. Когато се захванах с темата и аз така си мислех.
Реших, като за начало, да анкетирам бургазлии, като ги спирам с въпросник който ще ви бъде разкрит в по – долните редове. Честно да си призная, останах очарована от отговорите на младите, които спирах по улицата. И крайно разочарована от учителките, които не са никак трудни за разпознаване с огромните букети, които държат в ръцете си.

Днес се провежда манифестация по случай празника. 10:00ч и. „Компаса“ е фул с народ, а точно пред него стои духовият оркестър на училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Моите адмирации, представят се повече от добре! По улиците на Бургас се изсипват ученици от всички възможни училища, облечени в красиви и не чак толкова красиви униформи, духови оркестри и мъжоретки, влизащи във възрастова граница от седем до осемнадесет години. Наблюдавайки през терасата, в гърдите ми напира патриотизъм и гордост от това, че съм българка. Колко нации знаят датата на създаване на писмеността си? Или кой е самият й създател? И както си зяпам парада, който за голямо разочарование на мнозинството, този път не е по случай откриването на нов мол, се ражда лемърската идея да си нахвърля някой и друг въпрос и да спирам случайни хора, записвайки с рекордера техните отговори.

Речено – сторено.

Вече съм сред тълпата – с черна папка в ръка и очила „Мoschino“ закрепени на носа, за по – представителен вид. Видът винаги е важен! Решавам да спирам предимно млади хора, за да мога да ги осмея добре после. Ами, останах разочарована. Оказа се, че мнозинството знаеха точната дата на създаването на славянската писменост, и столицата по времето на Златния век. За разлика от учителките. Ето те, вече ме зарадваха с грешните си отговори. Изкушена съм да пусна записи на анкетираните, но преди да си спечеля място в парламента, ще гледам да държа за себе си козовете ;D Та ето ги и моите въпроси:

1. Какви асоциации предизвиква у вас 24 май?

На този въпрос получих изключително забавни отговори от сорта на „красиви абитуриентки“, „празник за взелите матури“ и др. Учителка от ОУ „Княз Борис I“, обаче ми отговори по следния начин: „Ми тази манифестация“. Speechless!

2. Коя е била столицата на България по време на Златния век на българската книжнина?

Същата тази учителка ми отговори „Плиска“! Зададох си още веднъж въпроса, като учтиво попитах, дали не се е объркала, защото това не е верният отговор, а е Велики Преслав. Отговорът беше „ Вие, какво, да ме заблудите ли се опитвате?“. Учителката не пожела да ми каже по какво преподава, използва думи, които не бяха особено подходящи за нейната възраст, а още по – малко за общественото положение, което заема, насочени към моята скромна особа и отмина с крачка на артилерист, задал „команда цел“.

3. Смятате ли, че се изучава достатъчно граматика в основните и средни училища?

Този въпрос отново беше насочен към обект отрупан с букети. Оказа се правилният човек – точно учителка по български и литература. „От първи до седми клас се изучава достатъчно много граматика за да занимаваме отново с това учениците от по – горен курс. Аз лично преподавам на ученици от осми до дванадесети клас и наблягам основно на литературата. Тя помага на гимназистите да изградят националният си дух и самосъзнание.“ Учителката не пожела да разкрие от кое училище е, нито пък името си.

4. Знаете ли кога е създадена българската азбука?

За моя лична изненада мнозинството отговаряха правилно – 855г. .

5. Кой създава Кирилицата?

Тук отговорът беше единодушен. Кирил и Методий. И беше грешен! Естествено, след опита си с предишната учителка, не пропуснах да закова с този въпрос друга. И познайте как ми отговори. Ситуацията стана малко смешна, когато придружаващата я личност изтърси следното: „Стефке, изложи се пред момичето! Климент е!“. Ура! Най – после верен отговор и не беше от жена с китки. Тъжно, а?

6. На Кирилица или на Латиница пишете, когато търсите информация или общувате в интернет?

Останах приятно изненадана, когато повечето ми отговориха с Кирилица.

7. При кой цар е приета славянската азбука?

Слава Богу, тука нямаше нито един грешен отговор. И учители и ученици знаеха.

8. Смятате ли, че униформите трябва да станат задължителни?

Мнозинството отговори с да.

9. Бихте ли желали да се слагат ленти „отличник“ на успелите ученици?

Досещате ли се кой ми даваше положителни отговори? ;D

10. Харесва ли ви това, че има манифестация в Бургас?

„Единственото хубаво нещо останало от комунизма“ – отговори масата.

Моят извод? Крайно време е да започнат да се правят изпити на учителите. Не само да тормозят учениците, разправяйки им колко са глупави и да мърморят за по – големи заплати. Заслужете ги, за да ги имате! 😉

И после защо съм говорила по – добре английски от колкото български…