Кърлежи | Как се вади кърлеж | Vivata.bg

46
Добави коментар
olaf
olaf

След дългата зима, дългоочакваната пролет е вече тук. Топлото време ни държи дълго навън, а почивните дни използваме, за да излезем на разходка със семейството и домашните любимци сред природата. Обилната влага и топлината раззеленяват парковете, но заедно с това идва и рискът да бъдем ухапани от кърлежи, които сега са активни.

Кърлежите са акари, малки паякообразни и са паразити по кожата, които се хранят чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а понякога и влечуги и земноводни. Когато се напълнят с кръв те се отделят от кожата. Кърлежите наброяват много видове. Те са класифицирани в три семейства. Двете от тях са многобройни и се делят на кърлежи с твърда обвивка и меки кърлежи. Само “меките” кърлежи наброяват над 193 различни вида. При проучвания на стари земни слоеве са намерени многобройни вкаменелости с фосили на кърлежи, което е доказателство, че те са присъствали в животинския свят от Терциера преди повече от 65 милиона години.

Кърлежите са широкоразпространени, особено в територии с влажен и топъл климат, тъй като тези условия са необходими за развитието на яйцата им до ларви. Освен благоприятни условия за тях е важно и наличието на достатъчно гостоприемници, който да осигурят храна на кърлежите. Единствената им храна е кръвта на гостоприемниците им. Веднъж попаднали върху кожата на човек или животно, кърлежите пробиват епидермиса и се впиват здраво, така че да се хранят, като едновременно с това отделят антикоагулант, който не позволява да се образува съсирек. Обикновено самото ухапване, както и кръвомученето са напълно неусетни.

Кърлеж Ixodes ricinus под голямо увеличение. На снимка A се вижда долната част на кърлеж с характерното тяло, 4 чифта крачета и видоизменени челюсти. На снимка B е показана удължената предна част на главата, която се използва за захващане в кожата и кръвосмучене, както и кукичките, които затрудняват изваждането му в обратна посока. На снимки C и D се вижда главата и връзката и с тялото. 

Болести пренасяни чрез кърлежите

Кърлежите са опасен източник на зарази, тъй като служат за резервоар на инфекциозни причинители на редица заболявания. При ухапване от кърлеж или при спукването му при опит да бъде изваден от домашен любимец, човек лесно може да се зарази. Те пренасят разнообразни бактерии, вируси и протозои и при ухапване могат да заразят гостоприемника си с повече от една инфекции, което често затруднява бързата диагноза и лечението. Изброени са едни от най-честите инфекции разпространявани от кърлежите:

Лаймска болест (Лаймска борелиоза)
Кърлежов менингоенцефалит
Ку-треска (Q-fever)
Кърлежови петнисти трески (Марсилска треска)
Туларемия
Бабезиоза
Ухапванията им “отключват” бавни алергични реакции към червено месо, олигозахариди и галактоза

Така че един забит в кожата кърлеж не е обикновен проблем, а може да ни донесе много главоболия, ако не успеем да го извадим правилно и така се изложим на риск да се заразим и от тежки инфекциозни болести.

Как да извадим кърлеж?

Има различни препоръки как да извадим веднъж впил се кърлеж в кожата на човек или домашен любимец. Съветите кърлежът да се намаже с олио, за да се задуши или въртенето му по посока на часовниковата стрелка са по-скоро неправилни.

Първо, задължително трябва да отстраните кърлежа възможно най-бързо без да го убивате докато е впит. Не го размачквайте, тъй като съдържанието му може да попадне в окото или по кожата ви и да се заразите с пренасяните от тях инфекции. Най-добре е да използвате гумени ръкавици за защита на ръцете си, а самия кърлеж да извадите не с пръсти, а със специална пластмасова пинсета предназначена за това. Такава може да бъде купена от зоомагазин за около 5 лв. и да я използвате многократно след дезинфекция със спирт, сапун и топла вода.

Любимите места, където се впиват по домашните любимци са меките части зад ушите, гънките около предните крачета и около слабините, където кожата е много тънка и открита, а кърлежът лесно се привлича от топлината и остава дълго време незабелязан. Когато го откриете, захването го с пинсетата възможно най-близо до кожата, за да не го скъсате и с леко дърпане и леко завъртане наляво-надясно се опитайте да го издавите от кожата. Това става лесно, ако кърлежът е жив. Веднъж изваден не го размачквайте, а го изгорете на пламъка на запалка или го поставете за известно време в спирт. Мястото от ухапването дезинфекцирайте с йодна тинктура или риванол 1%.

Как да се предпазим от ухапване?

Оглеждайте домашните си любимци след разходка в парка или гората, особено ако са тичали сред трева и храсти и бързо отстранете попадналите по тях кърлежи. Често им е необходимо време за да си намерят хубаво място и може да ги махнете преди да са се впили, докато още се разхождат по козината на вашия домашен любимец.

Самите вие не ходете с боси крака, къси чорапи или по къси панталони и внимавайте ако си правите пикник сред природата. Оглеждайте тялото си, когато се приберете, тъй като ухапването им е неусетно и рядко ще разберете, че имате кърлеж, ако не го видите или усетите по кожата си. Ако при опит да го извадите, челюстите му останат в кожата ви, обърнете се към лекар, за да отстрани остатъка от кърлежа и да дезинфекцира раната. След ухапване от кърлеж е добре да проследите здравословното си състояние поне в следващите 30 дни, тъй като част от заболяванията, които те пренасят имат късни симптоми.

Избирайте за пикник или разходка с малки деца паркове и зелени площи, които са били обработени против кърлежи, както и избягвайте да се разхождате с боси крака сред високи треви. Кърлежите се захващат за тревите и лесно се прехвърлят върху кожата на човек или куче по време на разходка навън.

Титулна снимка автор Mislav Marohnić & лиценз CC BY 2.0