Не е лимон, не е портокал – Що е то ? Кумкуат !

72
Добави коментар

Не е лимон, не е портокал – Що е то ? Кумкуат !

  Кумкуат е част от семейството на цитрусовите плодове, възприема се като символ на гръцкия остров Корфу.

Кората на кумкуат е по-тънка и сладка от другите цитруси, затова плодът може да се консумира с обвивката. Кората е богата на етерични масла, антиоксиданти и фибри. 100 г кумкуaт осигуряват 6,7 г или 17% от дневните препоръчителни нива на фибри, които трябва да си осигуряваме, включващи танини, пектин, хемицелулоза и други.

Подобно на останалите цитрусови плодове, кумкуат има ниско съдържание на калории. 100 г пресни плодове съдържат само 71 ккал. Екзотичният плод е източник на полезни за здравето минерали, като калций, мед, калий, манган, желязо, селен и цинк, витамини А, С и Е, диетични фибри, антиоксиданти като каротини, лутеин, зеаксантин, танини.

Съставките помагат за намаляване на риска от развитие на рак, диабет, дегенеративни заболявания и инфекции.

Кумкуат е богат на витамин С, който има ключова роля в борбата с оксидативния стрес, както и ко-фактор за някои ензими, ангажирани в синтезата на колагена, обмяната на мастните киселини. Има противовирусни и противоракови свойства и помага за предотвратяване на нервно-дегенеративни заболявания, артрит, диабет и др.

Цитрусът съдържа добри нива на витамини от група В, като тиамин, ниацин, пиридоксин, фолати и пантотенова киселина. Тези витамини функционират като ко-фактори за метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини.

източник puls.bg

Коментари