МиШ- МаШ с МаРиЯ: Торта с бишкотен блат, крем с маскарпоне и ягоди

3
Добави коментар

Вкусотия! 🙂 Ето така възкликна сина ми след като опита тази торта. Не е трудоемка, но не е и от най-лесните за приготвяне. Но времето което ще отделите за нея си струва 🙂

Необходими продукти:

За блата:

6 бр.белтъци;
225 грама захар;
щипка сол;
175 грама фино смлени бадеми( бадемово брашно);
75 грама пудра захар;
1 шушулка ванилия;
40 грама брашно;
1 кафеена лъжичка бакпулвер;
2 супени лъжици плодов ликьор;

За крема :

500 мл. сладка сметана;
250 грама маскарпоне;
1 кафеена чашка пудра захар;

За поръската:

300 грама ягоди;
2 супени лъжици стрити или филирани бадеми;
1 чаена лъжичка чиа;

Начин на приготвяне :

За бишкотеният блат: разбийте белтъците на сняг, след това добавяйте постепенно захарта, щипка сол и продължете разбиването до твърдост. Смесете фино смлените бадеми с пудрата захар, а сърцевината на шушулката ванилия с брашното така, че да няма бучици. Към белтъците добавете първо бадемите със захарта и разбъркайте внимателно с шпатула. След това добавете пресятото брашно с ванилия. Разбъркайте внимателно, отделяйки сместа от стените и дъното на купата, за да не останат несмесени продукти. Пресипете сместа в пош и върху постлана с хартия за печене тава оформете кръгъл блъг. Изпечете за 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Докато е топъл отделете от хартията и оставете да изстине.
За крема : Разбийте сладкарската сметана до сгъстяване. Разбийте също така маскарпонето и пудрата захар на пяна. Смесете внимателно със сметана и объркайте с помощта на дървена лъжица.
Вече изстиналият блат разрежете по средата с помощта на тел за рязане, остър нож или конец. Поръсете долната част с ликьора( аз използвах домашно приготвен ягодов )Изсипете половината сметанова смес. Покрийте с тънко нарязани шайбички от ягоди. Поставете вторият блат, полейте с ликьора и след като попие покрийте с останалата сметанова смес. Поръсете с бадемите и семената от чиа и украсете с ягоди. Оставете тортата в хладилник минимум три часа.

Много подходяща за следобедно кафе с приятели или с ягодов сайдер .